Naturvin – det nya heta eller skräp?

29 min
Det pratas om naturvin. Heta, trendiga restauranger och entusiaster hyllar det. Men vinetablissemanget och kritikerna sågar det. Veckans Meny kollar närmare på naturviner. Är naturviner det nya spännande, lite punkiga i vinvärlden? Eller är det bara nördarnas nya älskling?

Naturviner tar det ekologiska ett steg till. De gör viner som man gjorde förr, med så lite hjälp som möjligt från människan. Som ett svar på konventionell vinframställning där det i EU får lov att användas över 60 ämnen i processen.

I veckans Meny träffar vi entusiasterna som nyfiket köper in viner och sedan anordnar middagar med provsmakning. Och vi besöker en restaurang som profilerat sig med naturviner. Vad är det de gillar med vinerna? Och vad tycker de om kritiken?

Marie Oskarsson, en av fyra vinkritiker på tidningen Allt om mat, förklarar varför hon tycker att naturviner är nördarnas nya sidospår. Och varför hon tycker att det inte är bra viner. Dessutom ger hon råd till den som vill köpa bra viner som det inte har fixats och trixats med.