Löparklubben för skilda och om Bob Marley som fostrade sina barn att springa

Här finns inget ljud
Från 18 augusti 2013. Bob Marleys dotter Cedella berättar om hur hennes pappa fostrade henne och hennes tio syskon att bli löpare. Varje morgon drogs de ur sina sängar för att springa tillsammans med sina föräldrar på stränderna på Jamaica.

-Vi är alla träningsnarkomaner idag och löpare på ett eller annat sätt, säger Cedella som berättar att Bob Marley ansåg att löpningen var en familjeaktivitet.

Sofia Hedström har också träffat sportpsykologen Joan Ingalls som konsulterar atleter och motionärer, men också deras partners. 

-Löpning påverkar alltid en relation. Det är lättare att få kickar genom löpningen än genom en relation och det gör att många hänger sig åt att springa.  

Så att fly in i löpningen när relationen är tung är inte ovanligt. Anna Åkerlund har sprungit med Janne Castlin, långdistanslöparen som använde träningen som en drog när hans äktenskap var på väg mot sitt slut. 

Janne Castlin kallar skämtsamt Stockholm långdistansklubb, för skilsmässoklubben.

- Vi var många som precis hade skilt oss eller som levde i dåliga relationer, säger han. Löpningen blev ett sätt för oss att fly problemen. 

Anna Åkerlund har också träffat Mia och Silvio som funnit kärleken genom löpningen. 

Aldrig förr har så många sprungit och anmält sig till löpartävlingar. År 2000 sprang 34.000 Göteborgsvarvet. Tio år senare hade siffran mer än fördubblats. Löparboomen har än en gång drabbat Sverige, men det är en ny typ av löpare som snörar på sig springskorna. Vilka är de nya löparna och varför springer dem? Den demokratiska aktiviteten har fått oväntat genomslag och löpningen präglar idag såväl populärkulturen som samhället. Upploppet - de nya löparna  berättar springhistorierna som skaver och känns. En serie om drogberoende, löparklänningar, kärleksmöten, elitism och festivalgemenskap.

Upploppet är en sommarserie av producenterna Anna Åkerlund från Stil P1 och Sofia Hedström från Svenska Dagbladet. Båda födda mitt under den förra löparboomen och tillsammans förklarar dom vad som skiljer 70-talets joggare från 2010-talets löpare. Anna Åkerlund började springa för tre år sen och ser sig själv som en av dem nya löparna och Sofia Hedström har sex maratons på sitt CV, däribland prestigemaratonet i Boston.