Joni Mitchell – modemedveten musiker på modet

55 min
Vårmodet är fullt av utsvängda byxor, mjuka mockakjolar och virkade koftor. Får man tro dagens designer så är det en person man ska skylla det på - artisten Joni Mitchell (1943-). Modehuset Saint Laurent har till och med anlitat henne som modell denna vår. Men så är hon förstås en av musikbranschens mest modeintresserade musiker. Mer om henne och hennes musik och garderob berättar vi i veckans STIL.

Joni Mitchell har alltid gått sin egen väg, både musikaliskt och modemässigt. Men det var genom sin hippiestil som hon i slutet av 60-talet blev en representant för en ny sorts kvinna som bröt mot decenniets tidigare dräktideal. Med sitt långa blonda hår, höga kindknotor och renskrubbade fejs symboliserade Joni Mitchell en sorts hälsosamt sexig och fri flowerpower från Kalifornien. Men egentligen kommer hon från Kanada – och älskar elegant mode. Issey Miyake är en favorit.

Joni Mitchell skyr etiketter. Hon gillar inte att reduceras till ”singer-songwriter” och vrider sig som en mask på krok om någon kallar henne för feminist. Själv vill hon beskriva sig som ”en konstnär som skriver sånger”. Möjligen skulle hon gå med på att kallas för hängiven rökare. Hon har rökt sedan hon var nio år. ”Det är en drog som får en att fokusera”, som hon säger. Det finns få fotografier där hon inte njutningsfullt drar i sig nikotin.

Inom fotokonsten finns det en genre som kallas för ikonfoton. Det är bilder på kända människor, alltifrån kockar till stilikoner. Men populärast är ändå bilder på musiker och rockstjärnor. Det finns flera ikoniska bilder på Joni Mitchell, men annars är det här männens värld. Det är framförallt de manliga rockmusikerna som porträtterats. Men vilka är det som hänger porträtten på väggarna? Det har vi kollat upp i veckans program. Vi har även träffat musikern och skådespelaren Irma Schultz Keller som för några år sedan gav sig ut på en resa i Joni Mitchells fotspår. Från Sasketchewan till Vancouver, på jakt efter platser som färgat Joni Mitchells liv. 

Veckans gäst är Niklas Elmér, musik- och kulturjournalist.