Krigsminnen från Peru, bildmässiga fjäll och Kurt Cobain-dokumentär

44 min
Denna vecka drar Berlins filmfestival igång med inte mindre än tre svenska långfilmer och tre kortfilmer i startfältet. Roger Wilson lämnar en rapport. Vi har också träffat Mikael Wiström, bioaktuell med filmen Storm över Anderna som är ett försök att berätta Perus historia genom svenska Josefins ögon.

Mikael Wiströms nya dokumentär om Perus historia och den maoistiska gerillan Sendero Luminoso handlar om hur historieskrivningen kan se helt olika ut beroende på vem som berättar. Lars Palmgren har besökt den by i Anderna där filmen delvis utspelar sig och talat med filmens huvudperson Josefin, som är född i Sverige men som vuxit upp med sin peruanske fars berättelser om Sendero Luminoso som en befrielsearmé som grundades av Abimael Guzman och Josefins faster, hennes fars syster, Augusta. Mötet mellan Josefin och de som förlorat sina anhöriga i kriget på 80-talet blir omskakande.

Det blir också ett besök på fjället med kortfilmsaktuella Amanda Kernell som vann publikens pris på Göteborgs filmfestival med sin film Stoerre Vaerie (Norra storfjället) om att söka sina samiska rötter. Filmen tävlade även nyligen på den prestigefyllda Sundancefetivalen i USA. Kinos reporter Helene Alm har fått följa med producenten Oskar Östergren för att leta lämpliga fjällsidor i Tärnafjällen till hans och Amanda Kernells kommande långfilmsprojekt, även det med samisk tematik.

Och så blir det en filmklassiker vald av Kinos programledare Saman Bakhtiari: Filmen ”Salaam Cinema” av den iranske regissören Mohsen Makhmalbaf, från 1995, gjordes för att fira filmkonsten 100 år. Makhmalbafs film är ett slags kombination av drama och dokumentär om den casting han anordnade till sin jubileumsfilm. Så småningom visade det sig att själva castingförfarandet utgjorde materialet för filmen. Något som kom som en överraskning för somliga av de sökande skådespelarna. Gunnar Bolin och Jenny Teleman är deltagare i denna ”Fika med klassiker”-sammankomst.

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Nina Asarnoj