Anita Loos – en stilfull humorist i Hollywood

54 min
Anita Loos (1888-1981) är kvinnan skyldig till att ha myntat uttrycket ”diamanter är en kvinnas bästa vän”. Det gjorde hon i boken Herrar föredrar blondiner, en roman som tolkats både på scen och film många gånger. Inför helgens Oscarsgala passar vi på att titta närmare på den fyndiga Anita Loos, som var en av Hollywoods kvinnliga pionjärer inom manusförfattande.

Anita Loos var en Hollywoods flitigaste, mest framgångsrika och roligaste manusförfattare – och det redan under stumfilmseran. Hon kunde faktiskt skryta med att redan som 24-åring ha arbetat med den man som kom att revolutionera det nya mediet filmen – D W Griffith, vars epos En nations födelse från 1915 blev trendsättande för hur historier på film därefter kom att berättas. Hon kännetecknades inte bara av sina pigga ekorrliknande ögon, sin kortklippta tuffa flapperfrisyr eller sitt stora modeintresse, som fick henne att bära dyrbar design av dåtidens storheter som Chanel och Mainbocher. Hon hade framför allt ett sällsynt sinne för tillvarons absurditeter, inte minst när det gällde förhållandet mellan kvinnor och män. Hon kunde för sitt liv inte ta drömmen om romantisk kärlek på allvar och sade sig tidigt ha insett att sex, det var ”ett stort kosmiskt skämt”. De flesta män som intresserade sig för henne tråkade ut henne, ”till tårar”, som hon sade. Men hon hade ett gott öga till dem som hade självdistans. Hon var en mästare på rappa dialoger och än idag är filmen The Women från 1939 (baserad på en roman av Clare Booth Luce) som hon skrev filmmanuset till kul att se, och höra. Till och med mycket roligare än den nya versionen med bland annat Meg Ryan, från 2008

I veckans program berättar vi mer om Anita Loos, och historien om Herrar föredrar blondiner, omden blonda, blåsta och amoraliska Lorelei Lee.En bok som faktiskt började som följetong i amerikanska modetidningen Harper’s Bazaar (1925) innan den tog världen med storm. Till och med en tungviktare som författaren James Joyce var ett fan. Den trycktes i hundratusentals exemplar, översattes till 14 språk och gav upphov till flera pjäser och filmer, varav den med Marilyn Monroe och Jane Russell från 1953 är den mest berömda, idag. Nu i maj sätts pjäsen upp igen, i New York.

I programmet tar vi även upp den ofrivilliga humorn som kan dyka i modevärlden. Bland annat har vi talat med Emi Gunér, som driver bloggen ”Letter from the end consumer” om den saken. Vi har också mött Marlene Abraham, designern bakom det nya (det startade 2010) svenska märket Mayla som satsar på elegant stil. Dessutom har vi mött författaren Josefine Adolfsson. Tillsammans med regissören Lisa Aschan, skrev hon manus till den uppmärksammade svenska filmen Apflickorna. Den fick fina recensioner, vann priser på internationella filmfestivaler och på Guldbaggegalan för några veckor sedan, kammade filmen hem tre utmärkelser, bland annat för bästa manus. Med henne har vi talat om vad en liten leopardbikini egentligen kan laddas med.

Veckans gäst är Johan Andreasson, illustratör och filmentusiast.