De fyra vännernas öden flätades samman på flykten från Syrien

36 min
De möttes i Istanbul - ett Mecka för människosmugglare och samlingsplats för många syriska flyktingar - fyra vänner som delar en dröm om trygghet i Europa. Sveriges Radios reporter Firas Jonblat träffade dem i april 2014 och har under året följt deras resor, med många riskfyllda försök att ta sig till det som kommit att kallas Fortress Europe. Följ de fyra vännernas resor: Muhanad Hatem Mahmoud Yazan

Klockan åtta på kvällen, bland Taksimtorgets dofter av nyfallet duggregn och rostade kastanjer, träffar vi Hatem, Muhanad, Yazan och Mahmoud. De kommer alla från Syrien, men de träffades i Istanbul. Härifrån ska de försöka ta sig till tryggheten i Europa.

Hatem är 32 år och mekanisk ingenjör. Yazan är jämnårig och kirurg specialiserad inom katastrofmedicin.

– Jag söker ett fredligt folk som lever i demokrati. Det finns i Europa. Men först var jag tvungen att ta mig till Istanbul som är Europas smugglingsport, säger Yazan

De två möttes under ett tidigare försök att ta sig till Europa. Resan skulle gå via Malaysia och Bali. Där låtsades de vara turister innan de greps och skickades tillbaka.

Hatem har tidigare försökt ta sig till Europa på laglig väg, och blev antagen till en magisterutbildning i Manchester. Men han nekades visum.

– För syrier finns ingen laglig väg till Europa, så jag började leta olagliga, säger Hatem.

Den äldsta av de fyra, Mahmoud 45 år, är elektriker och även han har två barn som han lämnat kvar tillsammans med sin fru i Syrien. Mahmoud träffade Yazan under ett annat försök att nå Europa.

De åkte båt över medelhavet, men när båten gick sönder nära den grekiska kusten kom inte den räddning de hoppades på. En båt med maskerade män mötte dem och Mahmoud och Yazan misshandlades och fick sina tillhörigheter förstörda, innan de till sist släpptes på turkiskt vatten igen.

Trots motgångarna är Mahmoud beredd att försöka igen, och många gånger om så behövs.

– Min son leker krig med sina vänner och de låtsas försvarar kvarteret mot "främmande objekt". Kan du tänka dig? En åttaåring som redan lärt sig sådana saker. Jag är beredd att riskera mitt liv för att rädda nästa generation, säger Mahmoud.

Yngst av de fyra är Muhanad, som jobbat i textilbranschen. Han är 31 år och han har två döttrar, den ena har en funktionsnedsättning och problem med hjärtat. Han måste ta sig till Europa, säger han, för att dottern ska kunna få den behandling hon behöver nu.

Även Muhanad har stött på beväpnade män på sina tidigare försök att ta sig till Europa.

Efter att ha tagit sig till en liten grekisk by blev de satta i små båtar för att skickas tillbaka över floden som utgör EU:s gräns. I båten följde en man med batong med.

– Jag satt längst fram. Så fort vi kom i land hoppade jag av, men min reskamrat blev misshandlad och fick flera slag med batongen, berättar Muhanad.

Där sitter de nu - Yazan, Hatem, Mahmoud och Muhanad – tillbaka på ruta ett. De har inte lyckats ännu, men de kommer försöka igen. Vi bestämmer oss för att hålla kontakten…

Hör fortsättningen på de fyra vännernas resor i reportaget, eller följ dem i kartorna på länkarna nedan. De fyra vännerna heter egentligen någonting annat.

Följ de fyra vännernas resor: Muhanad Hatem Mahmoud Yazan  

Fortress Europe är en serie reportage om syriska flyktingars väg till och inom Europa. Sveriges Radio har i samarbete med EBU följt över 70 flyktingar under 2014, deras berättelser kan du följa på sverigesradio.se/fortresseurope