Shirin vittnar om inlåsta spädbarn i Polen

15 min
Hon vet fortfarande inte varför hon sattes i förvar i Polen, men där låstes hon ändå in. Shirin berättar om hur små barn, nyfödda och sjuka, låstes in i flyktingförvar i Polen. Skillnaderna inom flyktingmottagningen är stora mellan EU-länderna. Ekots EU-reporter berättar mer efter reportaget. Fortress Europe: Följ Syriska flyktingars resor mot Europa

Shirin kommer från Iran och det var när hon blev efterlyst på grund av sitt arbete för jämställdhet som hon blev hon tvungen att fly.

Hon flög till Holland men eftersom hon reste med ett polskt visum överfördes hon av Holländska myndigheter till Polen där en domstol beslutade att sätta henne i förvar. Hon vet fortfarande inte varför.

– Det var inte lätt; i 60 dagar var jag tvungen att vara där och se en kvinna med tre barn, en annan kvinna med två barn, en annan kvinna med ett sjukt barn, och en kvinna med ett nyfött barn. Varför skulle vi vara där, frågar sig Shirin?

Hon tycker att det var fel att hon som asylsökande blev inlåst, men framförallt reagerade hon på att barn satt inlåsta bakom galler. Shirin säger att de blev rastlösa eftersom det inte fanns något för dem att göra inne på förvaret.

– Det fanns åtta rum och en korridor. De sprang och skrek hela tiden. De mådde inte bra och frågade hela tiden ”när får vi komma ut och var är vår pappa”, säger Shirin.

De fick gå ut på rastgården en timme om dagen, men resten av tiden var de inne på förvaret och där fanns inget att göra.

Värst var vakternas förhållningssätt gentemot kvinnorna och barnen, menar Shirin. Ett exempel är den kollektiva bestraffning de utsattes för när ett av barnen tjongade iväg en pingisboll som tillhörde förvaret.

– En pojke gjorde sönder en pingpongboll och då förbjöd chefen alla på förvaret att handla den veckan.

Normalt fick de intagna skicka bud med en kvinna som handlade åt dem en gång i veckan, säger Shirin.

– De behandlade inte oss på ett bra sätt. De ville visa oss att de hade makt över oss, säger Shirin.

Hon tyckte också att det var fel att barnen var omgivna av beväpnade vakter. Hon berättar om en flicka som var akut sjuk och skulle åka till sjukhuset med sin mamma. De blev övervakad av två beväpnade gränspoliser.

– Det var skrämmande och kan du tänka dig barn som får se allt detta, säger Shirin.

Nu har Shirin fått flyktingstatus och permanent uppehållstillstånd i Polen. Hon bor i en pytteliten lägenhet i Warszawa, pluggar polska och försöker få ett jobb men hon har svårt att komma över den behandling hon utsattes för när hon först kom till Polen.

– Det var så svårt. Jag mår fortfarande väldigt dåligt när jag minns de dagarna. Jag kan inte glömma, och problemet är att jag nu inte kan tycka om Polen.

Lyssna för att höra mötet med Shirin och ett samtal om vilka regler som gäller inom EU, eller läs mer här.

Fortress Europe är en serie reportage om syriska flyktingars väg till och inom Europa. Sveriges Radio har i samarbete med EBU följt över 70 flyktingar under 2014, deras berättelser kan du följa på sverigesradio.se/fortresseurope