Mötet med smugglar­bossen i Istanbul

10 min
Gemensamt för nästan alla som vill ta sig till Europa från krigets Syrien är att de tvingas betala stora pengar till flyktingsmugglare. I Sveriges Radios serie om det som kommit att kallas Fortress Europe har Ekots Johan-Mathias Sommarström träffat flera personer i en stor flyktingsmugglar-organisation i Turkiet. Fortress Europe: Följ Syriska flyktingars resor mot Europa på kartan

 Det här är ett reportage i en serie om det som kommit att kallas Fortress Europe 

Det finns tre sätt att ta sig till Europa. Det berättar Hisham när vi träffar honom på en uteservering i utkanten av centrala Istanbul. Tobaksröken ligger tät och gästerna pratar högt för att överrösta varandra. 

– Man kan gå över landgränsen, man kan ta båten över havet, eller så kan man flyga, berättar han.

Hisham är i 25-årsåldern och flydde från Syrien ifjol. Nu bor han med sin flickvän i Istanbul och ingår i en grupp flyktingsmugglare.

Det dyraste sättet är att flyga med falska papper – det kan kosta över 10 000 euro. Hisham har specialiserat sig på smuggling med flyg.

Han ordnar falska pass och id-kort, ibland tillverkade i samma lokaler som riktiga id-handlingar, och ordnar biljetter. Han samordnar allt med gruppens medlemmar i andra länder, och ser till att mutor går till rätt poliser och tulltjänstemän.

Hisham är bara en underhuggare i en stor organisation, men att smugglarna tjänar stora pengar är det ingen tvekan om.

– Det är svårt att uppskatta hur många som väntar på att få åka, men det rör sig om tusentals, säger Hisham.

Många av de som flyr blir lurade, och i Istanbul bor de sedan kvar, barskrapade, berättar Hisham.

– Du hittar dem i parkerna. De luras av oseriösa flyktingsmugglare och tvingas först betala stora summor pengar. Sedan blir de rånade på sitt guld, sina mobiltelefoner och resten av pengarna, säger han.

Men Hisham tycker inte att det är något fel med det han gör, trots att han vet att det är olagligt. Han ser sitt arbete som en viktig hjälp.

Han hjälper oss att få kontakt med sin chef, smugglarbossen. Hisham kallar honom Mafioson…

Hör mötet med smugglarbossen i reportaget, eller läs delar av intervjun här. Hisham heter egentligen någonting annat.

Fortress Europe är en serie reportage om syriska flyktingars väg till och inom Europa. Sveriges Radio har i samarbete med EBU följt över 70 flyktingar under 2014, deras berättelser kan du följa på sverigesradio.se/fortresseurope

Fotolicens: CC BY-NC 2.0