Inlåst med tre små barn - ett nytt trauma på flykten

23 min
Amina fann sig själv ensam med sina tre små barn på en flygplats - utan att ens veta i vilket land hon var. Hennes flykt från Syrien är en av de resor som Sveriges Radio följt i arbetet med serien om Fortress Europe. Amina och barnen hade tagit sig till EU, men det är ett EU med stora skillnader i flyktingmottagandet. Fortress Europe: Följ Syriska flyktingars resor mot Europa på kartan

Det här är ett reportage i en serie om det som kommit att kallas Fortress Europé 

Familjen Alkadi ville ta sig till Sverige. Amina och de tre barnen skulle åka före, och hennes man Salim komma efter.

En flyktingsmugglare hade lovat att ta dem hela vägen, men på flygplatsen försvann han – med deras pass. Han sa att han skulle fixa stämplar.

Efter sju timmars väntan kom till slut gränspolisen fram till henne. När hon förstod att hon var i Polen började hon gråta.

– Jag frågade om han menade att jag var i Holland. Han upprepade att jag var i Polen, och var tvungen att visa på en stor karta var jag var, säger Amina.

– Varför var jag i Polen, undrade jag. Jag hade aldrig hört talas om Polen.

Efter en natt inlåsta i ett rum på flygplatsen, och efter att ha blivit förhörda kom nästa chock.

– De sa att vi skulle till domstol. Där sa de att vi skulle sitta i fängelse i 60 dagar.

En domstol beslutade att Amina och barnen skulle låsas in på ett av Polens flyktingförvar, eftersom de rest in i landet illegalt.

Men enligt Amina är den plats hon sedan tillbringade två månader på inget annat än ett fängelse.

Bakom gallerförsedda fönster blev barnen oroliga. Det var hett under sommaren, de fick bara gå ut på gården en timme om dagen. Aminas sexåriga dotter började bete sig underligt – åt toalettpapper och målarfärg, och kissade på sig om nätterna.

– Hur kan EU tillåta att man låser in barn i en sådan här miljö? Vi är asylsökande - inte kriminella, säger Amina.

Aminas man, Salim, resten också till Polen när han fått veta att familjen kommit dit. Även han sattes i förvar – ett förvar för män i en stad nära gränsen till Vitryssland.

När de sedan släppts ut från förvaren beslutade de sig för att fortsätta sina försök att ta sig till Sverige.

Hör om familjen Alkadis fortsatta flykt i reportaget, och följ med till flyktingförvaret i Polen där lekplatsen hägnats in med taggtråd. Amina och Salim heter egentligen någonting annat.

Fortress Europe är en serie reportage om syriska flyktingars väg till och inom Europa. Sveriges Radio har i samarbete med EBU följt över 70 flyktingar under 2014, deras berättelser kan du följa på sverigesradio.se/fortresseurope