Att bo – i det ärvda huset

25 min
Att bo - i det ärvda huset Hur renoverar man ett ärvt hus utan att förstöra gamla kulturvärden? Och utan att stöta sig med mormor eller farfar. Att bo besöker gården som ärvts i åtta generationer. Programledare Petra Quiding

Att bo i samma hus i flera generationer har länge varit en ovanlig företeelse, men kanske har generationsboende fått ny fart? 

Följ med till gården Asmoarp som ärvts i åtta generationer, hur gör de för att inte stöta sig med farmor/svärmor om nymodigheter och förändringar i boendet? 

– Man kan inte riva hur som helst för att det skulle vara mer rationellt och billigare utan man får balansera det här med renoveringar, säger Mats-Ola Persson om att förvalta och bo som åttonde generationen i en gammal släktgård där vissa delar är från 1600-talet.

Reportage av Åsa Kjellman Erici.

Men vad gäller när du flyttar in i det ärvda huset? Hur bevarar man det gamla utan att ge avkall på det moderna?

Vi besöker Kulturen i Lund och pratar med stadsantikvarie Henrik Borg om hur de kulturella värdena kan bevaras, eller förstöras ...

Att bo frågar också barnen hur deras drömboende ser ut, i varje program. Denna gång är det Karolina Thor, Filip Ramdén och Cajsa Lemark från Hjärup som får drömma fritt.

Programledare Petra Quiding

Hör historien om hur gården Asmoarp i norra Skåne kom i släktens ägo. Och hur en snapphaneskatt spelade en stor roll för att man kunde friköpa gården enligt legenden.