Paljetten – en detalj som gett möjlighet för modet att glittra i flera tusen år

54 min
Paljetten är en liten detalj som fått stort genomslag och gjort det möjligt för modeskapare att få plagg att glittra och glimma i flera tusen år. Jo, faktiskt. Paljetter har prytt från den egyptiske faraonen Tutankhamon till dagens Kim Kardashian - och en hel del konståkare, stripteasedansöser och artister som Supremes, Liberace och Michael Jackson däremellan. I veckans STIL berättar vi mer om denna lilla glimrande rundel, som nu är tillbaka i modet.

Tittade man på förra veckans Grammy-utdelning i USA, eller åtminstone på bilderna därifrån, så gavs man strålande exempel på paljetternas återkomst inom dagens (festligare) mode. Där gnistrade stjärnorna ikapp. Inte bara musiker som Lady Gaga, Katy Perry, Prince och Madonna glittrade. Det gjorde även skådespelerskan Gwyneth Paltrow i en kortkort röd paljettströdd långärmad klänning från Saint Laurent, liksom dokusåpastjärnan Kim Kardashian. Hon bar en badrocksliknande klänning som sprakade av kristaller och paljetter i guld och silver. Den var från Jean Paul Gaultiers couturekollektion för våren 2015.

Kanske kan man spåra det ökande suget efter glitter och paljetter till den lediga och sportiga trend som dominerat modebilden de senaste åren. En sorts motreaktion. Eller åtminstone ett sätt att få utlopp för lusten att klä sig fint, och inte bara bekvämt.

I veckans program berättar vi mer om paljettens historia. Gelatin?! Vi tar även en titt på en sport som, till skillnad från alla andra sporter, har varit proppfull av paljetter – konståkning. ”Ett förbryllande fäste av spektakulärt dålig smak”, som en amerikansk modeskribent uttryckt saken. Men hur ser det ut idag? Vi berättar även om Sveriges mesta paljettprimadonna, revyartisten Git Gay. Och så har vi undersökt hur man klipper i tyg med paljetter på, och om det är några som syr sina egna kläder idag.

Veckans gäst är Lars Wallin, modeskapare.