Att bo – i annat land

24 min
Att bo - i annat land Man kan väl inte flytta utomlands hur som helst, eller kan man det? Att bo träffar Maud och Åke när dom packar väskorna inför resan till sitt nya hus i Senegal! Programledare Petra Quiding.

Man kan väl inte flytta utomlands hur som helst, eller? Det blir vanligare att vi flyttar till andra länder, eller i vart fall skaffar ett extra boende där. Oftast inom Europa förstås, men det kan också bli långt bort. Vi har hört mycket om andelsboenden i Thailand till exempel. Men hur svårt är det egentligen att skaffa boende utanför Europa? Och är det för övrigt alltid så enkelt inom Europa?

Att bo träffar Maud Ronge och Åke Ronge Johansson när de packar väskorna inför resan till sitt nya hus i Senegal! 

– Vi kom dit ner och blev störtförälskade båda två, det var jättemärkligt. Jag har varit på många ställen i världen men aldrig känt som jag gjorde där, säger Maud Ronge.

– Och det märkliga är att det inte är speciellt vackert, det är halvtaskiga hus, rostiga plåttak, gropiga grusvägar och dåliga kommunikationer. Så det är någonting i människors sätt att vara, som jag i alla fall vilar i, fyller Åke Ronge Johansson i.

Men hur är det att flytta till Sverige då? Vilka konstigheter stöter man på och är det verkligen så enkelt som vi själva gärna vill tro?

Att bo sänder från familjen Kubotas hem i Lund. De tog chansen och flyttade till Sverige från Japan för fem år sedan, har de ångrat sig?

Att bo frågar också barnen hur deras drömboende ser ut, i varje program. Idag går frågan till femteklassare på Gunnesboskolan i Lund.  

Är du sugen på att flytta utomlands? De flesta banker har mer information om vad du behöver tänka på, men läs också om vad som gäller på Skatteverkets och försäkringskassans hemsidor. Och kanske ta kontakt med en jurist, både här hemma och i landet du ska flytta till.

Programledare Petra Quiding