Socialdemokratins kräftgång

57 min
Om en socialdemokrati på tillbakagång, både i Sverige och stora delar av Europa. Reportage från socialisternas kongress i Spanien, där partiet är i fritt fall och förlorade väljare räknas i miljoner. Hör också pressade partivänner i Rosengård, förlamade av förvirringen i partiet. Har tiden sprungit förbi socialdemokratins idéer eller har socialdemokratiska ledningar lämnat idéerna? Om kräftgången i europeisk socialdemokrati.

Socialdemokratins kris i Sverige beskrivs ofta som en ledarskapskris, en fråga om vem som kan och bör leda partiet. Men kanske är svårigheterna med att hitta en ledare egentligen bara ett symptom på en djupare liggande sjukdom? Den arbetarrörelse som för Sveriges del varit den mest tongivande politiska kraften i formandet av vårt land efter kriget har de senaste 20 åren försvagats kraftigt. Partiet har haft en nedåtgående kurva när det gäller väljarstöd och har idag de lägsta opinionssiffrorna någonsin. Fackförbunden i LO tappar medlemmar för 16:e året i rad.

Men den svenska socialdemokratin är inte ensam om att ha insjuknat - hela Europas politiska karta har ritats om under senare år. Av EU:s totala befolkning är det idag bara 3 procent som styrs av en socialdemokratisk regering. Varför har det blivit så? Har tiden sprungit förbi socialdemokratins idéer eller har socialdemokratiska ledningar lämnat idéerna? Med i studion för att diskutera detta finns förre detta socialdemokratiska stadsrådet Lena Sommestad, ekonomhistoriker och ny ledare för S-kvinnorna, och Carl Hamilton, skribent och författare, som snart kommer ut med en ny bok: "S-koden. Den socialdemokratiska utmaningen."

Ett tydligt exempel på socialdemokratins kräftgång ses just nu i Spanien. Efter sju års regerande gjorde Partido Socialista Obrero Español, PSOE för ett par månader sedan ett katastrofval. De förlorade både regeringsmakten och majoriteten i parlamentet. Förlusten ledde till en kraftig intern debatt och för en vecka sen skulle partiet välja ny väg, och ledare. Veteranen och förre vicepresidenten Alfredo Rubalcaba stod mot 20 år yngre katalanskan och förre försvarsministern Carme Chacón. Partiledarvalets dramaturgi känns igen från den svenska politiken: Det blev snabbt en personstrid - tradition mot förnyelse. Men vilka idéer och vilken konkret politik har socialdemokraterna i Spanien för att möta tidens utmaningar; krisen, den växande arbetslösheten och en välfärd som rämnar? Konflikts Lotten Collin reste till PSOE:s partikongress i Sevilla för att söka svar.

Så hur ser det ut för socialdemokratin i Sverige? Vid sidan av all medieuppmärksamhet kring ledarval och politiska falangstrider inom partiet så pågår samtidigt en politisk vardag i kommuner och landsting landet runt, en vardag där de akuta problemen inte sällan står i bjärt kontrast till debatten på riksplanet. Det märks tydligt i en av de städer där socialdemokratin fortfarande regerar, med stöd av vänstern och miljöpartiet, nämligen Malmö. I stadsdelen Rosengård röstade två tredjedelar, 65%, på socialdemokraterna i förra valet. Rosengårds lokala (S)-förening samlar över hundra medlemmar. Men vilka svar har socialdemokratin på stadsdelens ofta väldigt akuta problem? Konflikts Mikael Olsson reste dit och hamnade mitt i ett stadsdelsfullmäktigemöte.

Sist i veckans Konflikt återvänder vi till Spanien, för att höra en person som under många år studerat den socialdemokratiska tillbakagången i Europa. Soledad Gallego Diaz, kolumnist på spanska dagstidningen El Pais, har under sina år som korrespondent i London, Paris och Bryssel kunnat följa kräftgången på nära håll. Enligt henne har de europeiska socaildemokratiska partierna ett gemensamt problem: de har under de senaste 20 åren utlovat en politik, men sedan fört en helt annan när de väl kommit till makten. Det har lett till att väljarna idag inte längre vet vad socialdemokratin står för. Konflikts Lotten Collin träffade Soledad Gallego Diaz på El Pais huvudkontor i Madrid.

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Lotten Collin