Vetandets värld: Hemmafru byter yrke

56 min
För femtio år sedan - i mitten på 1960-talet, skrek den svenska arbetsmarknaden efter arbetskraft. Samtidigt var över hälften av de gifta kvinnorna hemmafruar.

Det här programmet sändes inom Radioskolan och var ett samarbete mellan Sveriges Radio och Arbetsmarknadsverket.

Idag förvärsvarbetar 83 procent. Så såg det inte ut i mitten på 1960-talet, då den svenska arbetsmarknaden skrek efter arbetskraft och över hälften av de gifta kvinnorna var hemmafruar.

Man skulle kunna tro att den här förändringen mest gick av sig själv, att kvinnorna sökte jobben som fanns och började jobba. Men så lätt var det inte - det fanns ett motstånd, både i industrin och hos fruarnas män, men faktiskt också hos kvinnorna själva som kunde vara både rädda för eller ovilliga att ge sig ut i en arbetsmarknad de inte kände till. För att påverka attityderna tillsattes en yrkesgrupp som de flesta av oss nog aldrig hört talas om - aktivitetsinspektörerna.

Sociologiprofessorn Åsa Lundqvist har intresserat sig för den här bortglömda delen av vår arbetsmarknadspolitik - byråkraterna som fick det att hända, och skriver just nu en bok om dem.

I det här poddpaketet har vi även grävt i arkiven och hittat två delar från kursen ”hemmafru byter yrke”. Dessa hör du i slutet av poddpaketet.