Lekande lätt på jobbet

20 min
Sitter ni bara här och pratar och pratar hela tiden? Det är väl inget roligt?” Har du barn som följt med på middag hos vänner så känns kanske frågan igen. Barn som vill ha roligt, dom leker - medan dom vuxna roar sig med att prata. För vuxna leker väl inte… eller? Har vi kanske tappat bort någonting där?

Forskning kring barn och lek visar ett tydligt samband mellan lek och kreativitet. Men det forskas väldigt lite kring vuxna och lek.

Lek för vuxna är ganska tabu. På jobbet riskerar man att ses som oseriös, inkompetent och fånig om man släpper fram sin lekfullhet. Men mycket tyder på att kreativt framgångsrika människor är just de som leker på jobbet. Och motsatsen till lek är inte arbete, det är depression. Det säger Samuel West, doktorand i psykologi vid Lunds universitet. Han forskar kring om det finns ett samband mellan en lekfull arbetsmiljö och  kreativa medarbetare.

Själva poängen med leken är just att vi inte vet säkert vad som kommer att hända eller hur det kommer att sluta. I leken finns inga krav på resultat, prestation och rationalitet. Lekfullhet handlar om nyfikenhet, och leken är livsnödvändig för att vi inte ska dö mentalt, säger Lars-Erik Berg, professor i socialpsykologi vid högskolan i Skövde.  Han menar att alla vuxna som är engagerade i och intresserade av sina arbeten ägnar sig åt en sorts lek – och att allt finns att vinna på att försöka ha barnasinnet kvar.