Marni, Céline… mode som bara kvinnor gillar?

54 min
Förra veckan var det modevecka i Stockholm, vilket var början på de internationella modeveckorna, som nu är i full gång. Och som vanligt finns modejournalister på plats för att rapportera, recensera och analysera - är plaggen konventionella? Kommersiella? Eller konstnärligt intressanta? Men när vi själva står i butiken och ska välja vilka kläder vi ska köpa är det, ofta, en helt annan fråga vi vill ha besvarad, nämligen - är det fint eller fult? I veckans STIL luftar vi frågan om det är någon skillnad mellan män och kvinnors syn på vad som är snyggt.

Det italienska märket Marni tas ofta upp som ett exempel på mode som kvinnor gillar, men som män finner obegripligt. Kan det bero på att det inte uppfattas som ”sexigt”? Under mitten av 90-talet blev Marnis lediga klänningar ett befriande alternativ till dåtidens tajta, och kroppsmedvetna, mode. Det vann snabbt en initierad kundkrets, och märket har sedan dess ansetts vara en av modevärldens ”bäst bevarade hemligheter”. Ett märke utan logotyp för de invigda som uppskattar plaggens bekvämlighet, och begriper sig på design vars huvudsakliga syfte inte är att framhäva kvinnokroppens kurvor, utan att ge desamma frihet. Chefsdesigner Consuelo Castiglione menar att märkets plagg inte är medvetet osexiga, ”men kanske mindre avslöjande”, än andra modehus.

”Den manliga blicken” är en term som ofta dyker upp då man undersöker hur kvinnor framställs i den visuella kulturen, så som modefotografi, reklam, konst och inte minst film. Begreppet myntades av filmforskaren Laura Mulvey i mitten av 1970-talet när hon skrev en essä om hur Hollywoods filmkultur gjorde kvinnan till ett objekt för mannens blick. Det här gav så klart upphov till stora diskussioner – och även till ännu ett begrepp, skapat som en motreaktion: den kvinnliga blicken. Mer om det får vi höra i programmet.

Vi får även höra om ett annat modemärke som vunnit gehör hos kvinnor under senare år – Céline, där chefsdesignern Phoebe Philo har blivit symbol för den moderna yrkeskvinnan som inte låter jobbet gå ut över sina barn (Céline har till och med ställt in sin planerade modevisning, på grund av att Phoebe Philo är höggravid). Men märket har en historia, långt innan hon tog över. Och det har funnits, och frodats, i Sverige. Det får vi också höra om. Dessutom har vi träffat industridesignern (och varumärkeschefen) Maria von Euler som tagit fram en produkt som är en blandning mellan elektronik och mode. En produkt där hon medvetet valt att exkludera mannen, och enbart fokuserat på kvinnans behov.

Veckans gäst är Suzanne Osten, regissör.