Matchen som inte sändes

41 min
Boxning är bara slagsmål och platsar inte i public serviceradio. Så resonerade Sveriges Radios ledning i slutet av 1950-talet och sände inte Ingemar Johanssons match 1959 mot Floyd Patterson om VM-titeln i tungviktsboxning.

Beslutet att inte sända Ingemar Johanssons match mot Floyd Patterson fick inte bara radiolyssnare att ta sig för pannan och ratta över till radio Luxemburg där matchen sändes. I riksdagen hölls en lång debatt om radioledningens omdöme och självpåtagna roll som smakdomare.

– Jag kan inte förstå och respektera att radioledningen försöker formulera sederegler som inte har täckning i vare sig statsmakternas beslut eller svenska folkets rättsmedvetande, sa Hilding Hagberg, kommunist och en av debattörerna.

Boxning betraktas numera som en ganska perifer sport ( (intresset för andra kampsporter som MMA växer däremot) men det är en sport som från Sveriges radios start 1925 speglar en svår balansgång för radion och den alltid lika aktuella frågeställningen: Ska public service ge folk vad folk vill ha eller ska public serviceutbudet präglas av en så kallat hög kulturell standard?

Medverkande

Mats Strandberg, i många år anställd på Radiosporten, och Jakob Sillén, tidigare chef för Radiosporten.

Programledare: Rigmor Ohlsson.