Skrytbackarna i Falun

46 min
På en höjd över Falun ligger Lugnets två stora hoppbackar. Det var här Jan Boklöv uppfann V-stilen av en slump.  Men sen mer än 10 år har backarna stått mer eller mindre orörda och förfallit.

Men nu är det åter dags för VM i Falun, och på kommunen har man spenderat miljoner på att rusta upp backarna. Frågan är vem som ska hoppa i dom.För i Falun finns det knappt några backhoppare längre. Sen kommunen 2006 stängde Faluns gamla ungdomsbacke, har ungdomarna tvingats åka 250 kilometer varje gång dom ska träna. Det har dom tröttnat på.

– 2005 hade vi 40 aktiva ungdomar. I dag har vi ingenting, säger Per Balkåsen från den lokala backhoppningsklubben Holmens IF. I åratal har han kämpat för nya ungdomsbackar i Lugnet, och när Falun fick Skid-VM 2015 tändes hoppet. Kommunen lovade att bygga nya ungdomsbackar som skulle stå klara till invigningen och anslog 5 miljoner. Det var en stark bidragande orsak till att Falun blev arrangör. Och kritiken lät inte vänta på sig: Varför ska Falun ta ansvar för svensk backhoppning?

Pengarna till nya ungdomsbackar räckte bara till några dynamitsalvor. Det enda som återstår av löftet är en 5 meter djup krater till höger om de stora hoppbackarna. 

Samtidigt väntar det svenska backhoppningslandslaget, som till hälften består av norrmän, på att det ska sluta blåsa i Lugnet.

Sindre Leganger, som har gjort dokumentären är född 1987. Han växte upp i Östfold i Norge. Han har jobbat på NRKs dokumentärredaktion sen 2012.

Sommaren 2014 sände vi en svensk version av hans NRK-dokumentär Den sista porrklubben i Svinesund

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  Carter Burwell - Fargo North Dakota
  Carter Burwell
  Fargo
  Etikett: Tvt Soundtrax
 • 15.16
  This Will Destroy You - Villa Del Refugio
  Album: This Will Destroy You
  Kompositör: This Will Destroy You
  Bolag: Magic Bullet Record
 • 15.47
  Amritha Fernandes-Bakshi, Mychael Danna, Rob Simonsen - A Story Of Boy Meets Girl
  Richard Mcgonagle
  (500) Days Of Summer
  Textförfattare: Mychael Danna,Rob Simonsen
  Etikett: Sire