Mary Pickford – den mäktiga och modiga förebilden till Pippi Långstrump

54 min
Mary Pickford (1892-1979) var världens första - och sin tids i särklass största - internationella filmstjärna, känd över hela världen som ”Americas Sweetheart” eller ”hela världens lilla fästmö”, som hon kallades i Sverige. Det fanns faktiskt ingen stjärna som var lika känd och beundrad som just Mary Pickford. Inte ens Charlie Chaplin kunde mäta sig med hennes popularitet. I veckans STIL ska vi därför, så här inför helgens Oscarsgala, titta närmare på stumfilmerans superstjärna Mary Pickford - som dessutom gav Astrid Lindgren inspiration när hon skrev sina böcker om Pippi Långstrump.

”Mary Pickford... vem är det?” frågar sig säkerligen många, med viss rätt. För när Hollywoods historia har skrivits så har berättelsen om Mary Pickford kommit lite i skymundan för senare stjärnor som kom att lysa upp andra halvan av 1900-talet. För Mary Pickfords storhetstid var under den första eran, stumfilmseran. Men då var hon desto större. Tack vare det nya mediet ”filmen”, så kunde människor överallt – även de långt ifrån storstädernas scener – ta del av skådespeleri och de nya stjärnor som genren skapade. Och Mary Pickford, hon gick igenom rutan, som man säger idag. En beräkning vill göra gällande att tolv miljoner människor om dagen såg en film av Mary Pickford, när det begav sig, under det tidiga 1900-talet. Men Mary Pickford var inte ”bara” filmstjärna. Hon var dessutom ett affärssnille av guds nåde. Hon blev den första filmstjärnan i Hollywood att starta eget produktionsbolag, det gjorde hon 1915.

I veckans program berättar vi mer om Mary Pickford. Vi träffar dessutom en av den svenska TV-världens mäktigaste personer, Anna Bråkenhielm. Det var hon som tog dokusåpan Expedition Robinson till Sverige, och som VD ledde hon produktionsbolaget Strix till stora framgångar. Vi träffar även den australienska kostymören och scenografen Dan Potra, som just nu förbereder sig inför premiären av Hoffmans Äventyr på Folkoperan i Stockholm. Och så pratar vi med forskaren Karin Lövgren som arbetar med projektet I garderoben: kvinnor, kläder och åldrande, där hon har intervjuat ett antal kvinnor om deras förhållande till kläder och stil nu när de har blivit äldre.

Veckans gäst är Johan Andreasson, tecknare och filmentusiast.