Kritikstorm efter antisemitisk fråga och UD-anklagelse utan täckning

35 min
Frågan om judarna själva har något ansvar för den växande antisemitismen har lett till skarp kritik mot Sveriges Radio och blev även en internationell nyhet. Hur kunde det blir så fel? Expressen anklagade utrikesminister Margot Wallström för att ha lagt sig platt för Ryssland. Men några belägg för att det var så det gick till går inte att hitta. I spåren av hot och terrorattentat i Europa stärks säkerheten på svenska mediehus. Men frågan är vad som då händer med öppenheten, källskyddet och oberoendet till polisen.

Internationell kritik efter antisemitisk fråga
Under en intervju med Isaac Bachman, Israels Sverigeambassadör, ställde Sveriges Radios nyhetsmagasin Studio Ett en fråga som har fått omvärlden att rasa.
Frågan om ifall judarna själva har något ansvar för den växande antisemitismen blev också i sig en internationell nyhet. Vi har träffat producenten och programledaren och frågat hur det kunde gå såhär fel och hur det är möjligt att en sådan här fråga slinker igenom i ett av Sveriges Radios främsta flaggskepp. Reportrar: Erik Petersson och Martin Wicklin.

Anklagelse mot UD utan täckning
Den svenska säkerhetspolitiken är ett ämne som ständigt har varit på agendan den senaste tiden, och kanske då framför allt Sveriges förhållande till Ryssland, som har skärpts betydligt. I veckan publicerade Expressen en samtalsuppteckning mellan Utrikesdepartementet och Rysslands ambassadör inför en flygövning, och i löpsedeln och rubriken kunde man läsa att ”Wallström har gått med på Vladimir Putins krav”. 

Men vilka krav handlade det egentligen om? Och hade Utrikesdepartementet verkligen vikit sig för Ryssland? Det var det svårare att hitta belägg för i artikeln. Reporter: Jonna Westin.

Slutnare redaktioner när säkerheten höjs
Året har börjat svart när det gäller hotbilden mot journalister och mediehus i Europa. Efter dåden i Paris som sammanlagt krävde tolv dödsoffer, kom nu förra helgen också skjutningen mot yttrandefrihetsmötet i Köpenhamn. Här på hemmaplan har det också varit flera incidenter, till exempel greps nyligen nazister utanför Expressen med knivar i bilen.
Mot den här bakgrunden diskuteras just nu vikten av fler konkreta säkerhetsspärrar ute på redaktioner och mediehus. Men att öka den fysiska säkerheten innebär en svår balansakt för mediehusen. Åtgärderna riskerar att hamna i konflikt med viktiga journalistiska värden om öppenhet, källskydd och oberoende. Reporter: Therese Rosenvinge

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.19
  Jon Ekstrand - Cocain Ducks
  Album: Snabba Cash (2)
  Kompositör: Jon Ekstrand
  Bolag: Sweden Music
 • 11.31
  Mark Stephen Cousins And Adam Saunders - hidden in time
  Kompositör: Mark Stephen Cousins And Adam Saunders