Med näsa för sjukdomars lukt

20 min
Vad luktar diabetes? Och kan en hund ställa diagnos? I dagens Vetandets värld möter vi hundarna som kan känna det vi inte känner och varnar innan sjukdomen blir riktigt farlig.

Österländsk medicin har i många tusen år använt både lukt och smak som en mer eller mindre självklar del i diagnostiseringen av olika sjukdomar.

Här i väst känns det nog inte riktigt lika självklart, men kanske måste vi ta att tänka om. I dag har en mängd vetenskapliga studier kunnat konstatera att sjukdom luktar. Ofta med hjälp av hunden.

Vi möter forskaren György Horvath, som har kunnat visa att äggstockscancer har en specifik lukt. Resultatet används nu för att ta fram en elektronisk luktsensor för tidig diagnostisering och bättre överlevnad.

Vi träffar också diabeteshunden Dennis, som kan känna av mattes blodsockernivå i hennes utandningsluft, och hunden Atlas som varnar sin ägare före ett epileptiskt anfall.

I programmet medverkar Kristina Isaksson, diabetiker, Britta Blomqvist, epileptiker, LenaMaria Lundberg, certifierad hundtränare Svenska Kennelklubben, György Horvath, pensionerad forskare i gynekologisk onkologi vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.