Tanten med väskan

44 min
– Hon ville inte prata om bilden eller händelsen på torget. Det var locket på och hon tyckte inte om den. Det säger en anhörig om Danutas egen reaktion av bilden av henne med handväskan. Vem var kvinnan med väskan? Och vad hände egentligen den där dagen i Växjö 1985?

–  Jag tror att hon reagerade som kvinna. Bilden är inte smickrande. Den framställer henne som en gammal kärring, och det tyckte hon inte att hon var, säger en nära anhöriga till Danuta. 

Bilden av tanten med väskan har spritts över hela världen. Hennes namn är Danuta Danielsson. Hon var bara 38 år när bilden togs, och ville helst glömma bort den. Det här är berättelsen om kvinnan bakom handväskan, en ofrivillig hjältinna mytologiserad i sin hemstad.

– Jag stod en och en halv meter i från henne. Det gick snabbt. När jag sedan kommit hem och framkallat rullen och sköljt negativen då såg jag...och tänkte "va fan där sitter den"! Men det var så laddat på stan så den känslan var mycket starkare än glädjen man kunde känna efter. Det var verkligen skarpt på torget. Det var aggresivt. Så berättar fotografen Hans Runesson som tog bilden.

Det som hände den där dagen på torget i Växjö var den första stora konfrontationen mellan nynazister och antirasister på 80-talet, Nordiska rikspartiets demonstration i Växjö den 13 april 1985.

Kvinnan som svingar sin handväska mot en demonstrerande skinnskalle i Växjö 1985 blev snabbt en symbol för motstånd, bilden fick stor spridning och valdes till Årets bild 1985. Den röstades också fram i slutet av 1990-talet av tidskriften Vi och Svensk fotohistorisk förening till "Århundradets bästa bild.

Men bildens huvudperson, Danuta Danielsson, ville inte prata med någon om detta. Enligt flera vittnesmål mådde hon inte bra psykiskt. Hennes förslutna hade hunnit ikapp henne och åren i Växjö kantades av psykiska besvär, ilska och vård.

– Jag upplevde flera gånger hur hon var obefogat aggressiv mot sin omgivning, berättar Lisa Syrén på Sveriges Radio som kände och arbetade med Danuta Danielssons nu avlidne man. Hon var ingen tuff tant utan en själsligt trasig medmänniska, säger Lisa Syrén.

Vem var hon? Varför var hon på torget och spelar hennes eget öde någon roll för bildens symbolik?
I programmet möter vi bland annat anhöriga och bekanta till Danuta Danielsson. Poliser som var på plats och pressfotografen som tog bilden.

Programmet är gjort av Ola Hemström, Sven Börjesson och Petra Ekelöf.

Musik som spelats i avsnittet

 • 23.07
  Monica Törnell - Vintersaga
  Album: Förut
  Kompositör: Ted Ström
  Bolag: Air Music
 • 23.11
  Lolita Pop - Långa Tåg
  Album: Att Ha Fritidsbåt
  Kompositör: Lolita Pop
  Bolag: Mistlur
 • 23.16
  Patti Smith - Because The Night
  Album: Discolåtar
  Kompositör: Patti Smith, Bruce Springsteen
  Bolag: Emi
 • 23.20
  Jewel - Hands
  Album: Hands
  Kompositör: Jewel Kilcher, Patrick Leonard
  Bolag: Atlantic