Forskare som tar på sig munkaveln

20 min
För en dryg vecka sedan bestämde sig ett 40-tal av världens främsta influensaforskare för gå med på att tillfälligt stoppa all forskning kring det dödliga fågelinfuensaviruset H5N1 och hur det kan bli smittsammare.

Detta mycket ovanliga beslut kom efter en flera månader lång debatt, där bland annat amerikanska experter på bioterrorhot vädjat till två forskarlag att inte publicera detaljer kring ett nytt virusexperiment. Deras resultat anses nämligen kunna utgöra ett hot mot mänskligheten om kunskapen hamnar i fel händer.

Det här fallet har väckt liv i en debatt som många anser diskuteras allt för sällan inom forskarvärlden: Finns det kunskap som inte tål dagens ljus? Vetenskapliga upptäckter som inte borde publiceras eller spridas, därför att de riskerar att skada vårt samhälle, kanske rent av hota hela vår civilisation?

Medverkande i programmet: Annika Linde - stadsepidemiolog på smittskyddsinstitutet i Solna, Stefan Erikson – docent i erik vid vid centrum för forsknings- och bioetik på Uppsala universitet, Jonas Hultkvist - ansvarig utgivare för Läkartidningen.

Reportaget gjort av Kristoffer Gunnartz. Det här är det andra programmet i en serie om tre, med rubriken Forskning att tala tyst om. Det första programmet, Forskningen och tystnadsplikten, sändes 17 januari. Det tredje programmet, om forskningen som varken forskare eller samhället vill tala om, har ännu ej bestämt sändningsdatum. Håll utkik på den här hemsidan, när programmet kommer att sändas.