Flyktingbarn - om Gzim, Steffi och Månke

42 min
Kosmo handlar om flyktingbarn och om hur man gestaltar deras erfarenheter.

År 2003 hade konstnären Knutte Wester, som ett led i sitt examensarbete på konsthögskolan i Umeå, flyttat sin ateljé till en flyktingförläggning i Boliden. Dit kom den då 8-årige kosovoalbanske pojken Gzim Dervishi, och de två blev vänner. Drygt ett år senare blev de utvisade till Kosovo. Knutte Wester kunde inte släppa tankarna på Gzim, utan åkte till Kosovo, en resa som sen ledde till en resa till och så småningom blev dokumentärfilmen Gzim rewind. Kosmos Cecilia Blomberg har mött Knutte Wester.

Filmen Gzim Rewind fick juryns Hedersomnämnande på Tromsö Internationella Filmfestiva och är nominerad till Dragon Award inför Sverigepremiären på Göteborgs filmfestival.

Kosmos Anneli Dufva har mött författaren Annika Thor, som bland annat skrivit de fyra böckerna om flyktingsyskonen Steffi och Nelllie och som förra året kom ut med romanen Om inte nu så när om svensk flyktingpolitik under 30-talet. Hon menar att ibland kan vi använda oss av historien som en omvänd kikare för att titta närmare på vår egen tid.

På teaterscener i landet är flyktingtemat högaktuellt; Barnen från Frostmofjället, Apatiska för nybörjare för att nämna några. På Gottsunda Teater utanför Uppsala arbetar man nu för fullt inför sin premiär av Stora Landsvägen goes Gottsunda, med underrubriken eller vad är det som går och går och aldrig kommer till E?, här möter Strindberg samtida flyktingberättelser. Annika Boholm står för manuset och har även genomfört själva förarbetet, som bland annat inneburit intervjuer med Gottsundabors om deras egna berättelser om att vara på flykt.

Majoriteten av världens flyktingar når aldrig Europa. Av de över 43 miljoner människor som är på flykt togs 80 % emot av utvecklingsländer. I ett av världens fattigaste länder, Liberia, samlas nu de som flydde från inbördeskriget i grannlandet Elfenbenskusten.  Sveriges Radios Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist har besökt ett av Liberias flyktingläger.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl