Konsten att återskapa en stil

8:18 min
I vilken mån är det möjligt att skriva ny musik som låter som om den var skriven av en historisk tonsättare? Det utforskar musikradions Berit Nygren i det åttonde och sista programmet av "Interplay i P1 - dolda mönster i musiken" lördag 28 februari 2015.

Den kanadensiska astronomen Meghan Gray vid University of Nottingham, England, besökte "Interplay"-serien på Berwaldhallen i höstas och berättade då vid sidan av sitt framträdande hur hon och en klasskompis i gymnasiet för 20 år sedan knäckte ett matematiskt samband i koraler av JS Bach.

Sedan berättar Johan Sundberg, professor emeritus i musikakustik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, om hur han och fonetikprofessorn Björn Lindblom skrev musik i samma stil som A Tegnér har i sina barnvisor i fyra fjärdedelstakt som "Dansa min docka". Sundberg har kvar en ljudfil med ny musik som de skapade och som vi lyssnar på och jämför med stilen hos Tegnér.

Bachkoralen i programmet är "Jesus bleibet meine Freude" - på svenska "Jesus all min glädje bliver" - framförd av Radiokören tillsammans med organisten Håkan Martinsson och under ledning av Gustaf Sjökvist, i en inspelning från 2005.

Producent och programledare Berit Nygren.

Av upphovsrättsliga skäl är musiken i det nedladdningsbara avsnittet kraftigt förkortad.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.45
  Johann Sebastian Bach - Kantat Nr 147 (Herz Und Mund Und Tat Und Leben): Nr 10, "Jesus Bleibet Meine Freude "(Arr)
  Radiokören (Stockholm), Gustaf Sjökvist, Håkan Martinsson
  Det Är En Ros Utsprungen
  Textförfattare: Martin Jahn
  Etikett: Skivbolaget
 • 10.47
  Alice Babs Sjöblom, Titti (1), Bengt Hallberg - Dansa Min Docka
  Album: Sjung Med Oss Mamma
  Kompositör: Alice Tegnér
  Bolag: Swe-Disc
 • 10.50
  Bengt Hallberg - Ny musik efter Tegnér
  Kompositör: Johan Sundberg, Björn Lindblom
  Bolag: Label Missing