Vilt på vedspis från skog och sjö

54 min
Kocken och kokboksförfattaren Ulrika Brydling besöker Fia Gulliksson i Sikås i Jämtland. På en gammal vedspis tillagas vilda anrättningar från råvaror och djur i skogen och ur sjön. Meny tittar också närmare på den för hemmakocken evigt populära följeslagaren kokboken. Ulrika som har ett fokus på naturlig och hållbar mat har även tävlat i matlagning, bl a under OS 2004. Hon har också varit tränare av juniorkocklandslaget inför OS 2008.

  

Ulrika är tillsammans med sin syster Carina kända kockprofiler och har medverkat flitigt både i radio och TV. De är uppvuxna i Bålsta med en mamma som kommer från Vindelgransele i Västerbotten, medan pappans släkt kommer från Gotland.

– Familjen har ett stort matintresse och vi brukar alltid skämta om vad vi ska ut och jaga för mat i dag. Norrlandssläkten jagar och vi är med i jaktlaget. Vi har av tradition fått inpräntat att ingenting får förfaras och att man ska ut i skogen för att plocka reda på det som skogen har att erbjuda. Vår mormor hon kunde allt, säger Ulrika.

– Det är inte svårt eller dyrt att laga vilt. Vi tycker att man kan äta vilt mycket mer även som vardagsmat och kanske på ett nytt sätt. Oavsett om den är tillagad över öppen eld i skogen eller mer bearbetat på krogen. Så länge det är bra grundråvaror så kommer maten att bli god. Vi brukar säga att det inte är svårt att vara duktig kock om man har bra råvaror, fortsätter Ulrika.


REPORTAGE: 

TÄVLING:  
 - om matrelaterade filmscener och filmer.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.19
    Fresk-Kvartetten - Stråkkvartett Nr 10
    Album: String Quartets Numbers 10 & 11
    Kompositör: Hilding Rosenberg
    Bolag: CAPRICE