Forskarstrid om datorspelsvåldet

20 min
En debatt stormar nu kring en ny sammanfattande studie från Statens medieråd, som slår fast att det inte finns några belägg för att våldsamma datorspel leder till våldsamt beteende hos unga. Men forskare från Karolinska institutet anklagar nu medierådet för att ge en helt felaktig bild av forskningsläget.

”Ett hån mot flera decenniers seriös forskning” menar KI-forskarna som hävdar att det visst finns ett tydligt orsakssamband mellan våldsamma datorspel och aggressivt beteende.

Samma kritiska KI-forskarna blev tillfrågade att vara med i arbetet med Medierådets forskningsöversikt, men tackade nej.

Medierådet ogiltigförklarar det mesta av dagens forskning på området i sin rapport, eftersom de menar att studierna är för dåligt utförda. På så vis kommer Medierådet fram till att det inte finns vetenskapliga belägg för att våldsamma spel skapar aggressivt beteende.

Nu menar en utomstående norsk läkare med erfarenhet från liknande forskningsöversikter att rapporten bör göras om.

Medverkande: Ulf Dahlquist, forskningsansvarig vid statens medieråd. Predrag Petrovic, läkare och forskare inom psykiatri och neurovetenskap vid Karolinska institutet. Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet. Craig A. Anderson, professor i socialpsykologi vid Iowa State University. Andreas Olsson, universitetslektor och forskare inom psykologi och kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet. Frode Forland, folkhälsoexpert på Royal Tropical Institute i Holland, nyligen arbetat med evidencbaserad medicin på EU-myndigheten för smittskydd i Stockholm, arbetat med att sammanfatta forskning och ta fram olika former av rekommendationer för hälso- och socialvård.