Detroit - om ruiner, ikoner och en kulturboom

42 min
Kosmo om staden Detroit som försöker resa sig ur ruinerna och där en kulturell boom är på gång.

Detroit är kanske den stad i USA som mest kommit att spegla den ekonomiska krisen. Från att varit en tvåmiljonersstad så har den idag krympt till dryga 700 000 invånare. På vissa håll står vart tredje hus övergivet, skolor, bibliotek, fabriker och sjukhus ligger öde och i spillror och fattigdomen är stor. Men för många amerikaner har det här blivit en perfekt grogrund att skapa något nytt och idag har konstnärer och musiker gjort att staden genomgår en kulturell boom. Marcus Hansson och Mikael Funke porträtterar staden som försöker resa sig ur ruinerna och har bland andra träffat Phil Lauri som driver konstkollektivet Detroit Lives!

Kosmo har mött Malik Bendjelloul vars film Searching for Sugar Man  - ett porträtt av artisten  Sixto Rodriguez som floppade i USA men blev stjärna i Sydafrika – är en av öppningsfilmerna på filmfestivalen Sundance i nästa vecka.

Och så vänder och vrider Fredrik Wadström på den obesvarade gåtan varför Detroits musikliv i femtio års tid stått för de mest häpnadsväckande innovationerna inom flera genrer. Från Motown och garagerock med Stooges och MC5 på 60-talet och vidare genom technons födelse på 80-talet.


Estradpoeten och musikern David Blair dog alldeles för ung, 44 år, i somras. Men han lever på webben och inte minst hans långa dikt Detroit, while I was away. Kosmos Anneli Dufva tecknar ett miniporträtt.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Marie Liljedahl