Kino på BUFF barnfilmfestival i Malmö

45 min
Kino åker till Malmö och ser barn- och ungdomsfilm från hela världen. Vi träffar regissören Linda-Maria Birbeck som gjort invigningsfilmen ”Det borde finnas regler”. En film som beskrivs som en ny ”Fucking Åmål” och som handlar om fjortonåriga Mia och Mirjam som testar olika vägar till vuxenhet.

Det borde finnas regler bygger på ungdomsboken med samma namn, skriven av Lina Arvidsson och filmen som är regissören Linda-Maria Birbecks långfilmsdebut, inviger BUFF filmfestival som pågår 9-14 mars i Malmö. Kino får besök av de tre huvudpersonerna i filmen: Anna Hägglin, Lo Salmson och Ludvig Särklint.

Vi besöker också Sveriges första barn- och ungdomsbiograf, Panora i Malmö, som är alldeles nyinvigd och där all inredning är specialanpassad för den yngre publiken - med låga räcken i trappor och biostolar med lätt fjädring så att inte de minsta barnen ska flyga upp.

Dessutom blir det ett samtal om den nya satsning på svensk barnfilm som Svenska filminstitutet presenterade vid ett seminarium på BUFF i veckan. Hur ska barnfilmen bättre spegla den svenska samtiden och hur ska den nå sin publik? I studion: Malena Janson, SFI, Rose-Marie Strand från Folkets bio och Safa Safiyari, chef för Barnkanalen i SVT. Vi hör också den före detta barnfilmskonsulenten Linus Stöhr Torell berätta om satsningen Bombay Basic, ett projekt som satsar på att få fram originalmanus och försöker bryta de senaste årens totala dominans av barnfilm som bygger på adaptioner. Ambitionen är att återta den svenska barnfilmens ledande roll i världen. Är det möjligt?  

I veckan är det premiär för dokumentären My life my lesson av Åsa Ekman och Oscar Hedin. En stark berättelse om hur det är att växa upp i en familj där våld och missbruk hör till vardagen. Filmen följer äldsta barnet Felicia som nu är i artonårsåldern, i hennes kamp med självskadebeteende och depressioner. Samtidigt är hon de yngre syskonens trygghet och kloka storasyster.

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Nina Asarnoj