I Israel

44 min
Följ med till Tel Aviv. Vi tar en kaffe med Amos Oz, går igenom mänsklighetens historia med professor Harari, och besöker Israels motsvarighet till Lundströms Bokradio.

Och så undrar vi vad som fick författaren Assaf Gavron att vilja krypa in i huvudet på israeliska bosättare på Västbanken. Hans bok Uppe på höjden har lyckats med det närmast osannolika: att få beröm från såväl vänsterintellektuella som den politiska högern i Israel. Vår reporter Hugo Lavett har träffat Assaf Gavron.

En bok som också fått ett stort internationell genombrott är Yuval Hararis Sapiens - en kort historik över mänskligheten. Här får vi lära oss att skvaller och samarbetsförmåga varit avgörande för homo sapiens överlevnad. Följ med hem till den drastiske historieprofessorn Harari, till en liten by mellan Tel Aviv och Jerusalem.

Hon som har samma jobb som Marie Lundström, fast i Tel Aviv, heter Rona Gershon. Varje fredag kan man höra hennes litteraturprogram i israelisk radio. Så vad skiljer och vad förenar då dessa programledarkollegor? Och hur låter den israeliska litteraturscenen i radio? Möt Rona Gershon.