Faller Ukraina samman?

56 min
Om ett land som kämpar för sin överlevnad. Förutom kriget i öster brottas Ukraina med ekonomiskt sönderfall, starka oligarker och en djupt rotad korruption. Hör Konflikt från Kiev, om nya ”mut-fria” polisstyrkor, pressade pensionärer och det plågsamma mysteriet om vem som egentligen mördade hundra demonstranter på Maidan.

- Alla måste få sitt straff, från dom som gav ordern till dom som utförde den. Det kommer inte återföra dom döda till livet, men det måste ändå ske så att det inte händer igen. Det berättar Maria Kviatkovska för Konflikts Ivar Ekman.

De står tillsammans vid minnesstenen för hennes man, Volodomyr Melnychuk. Han sköts till döds av en krypskytt på Självständighetstorget Maidan i centrala Kiev för drygt ett år sedan. Fortfarande finns ingen klarhet i vad som hände eller vem som sköt. Hör också journalisten Sevgil Musaeva och analytikern Serhii Taran om behovet av att utreda händelserna.

Konflikt sänder från lobbyn till Hotell Ukraina. Det är en symbolisk plats. Under dom blodiga dagarna i februari 2014 förvandlades den här lobbyn till ett fältsjukhus, och till ett tillfälligt bårhus. Det var hit Volodomyr Melnychuk bars efter att han skjutits. Och det var troligvis också här, från ett fönster högre upp i huset, som hans mördare sköt.

I lobbyn samtalar vi med tre gäster om utmaningarna för det nya Ukraina. Det är Daniel Rzhenetskyy, ukrainsk översättare och journalist, den finländska radions Kievkorrespondent Kerstin Kronvall, samt Andreas von Beckerath, Sveriges ambassadör till Ukraina.

Sveriges Radios Östeuropakorrespondent Johanna Melén har besökt staden Charkiv i östra Ukraina. Det är en stad som ligger bara några mil från den ryska gränsen och som traditionellt alltid haft starka band till Ryssland. Här möter hon stadens borgmästare Gennadij Kernes som sagt nej till att erkänna Ryssland som ett "aggressivt land". Där möter vi också Aleksej Vedmidskij, en ung ekolog som gått med i stadens nya polisstyrka, som i konkurrens med den gamla polisen vill vara det korruptionsfria alternativet. Och så möter hon Charkiv-miljardären Vsevolod Kozjemjako framför hans idolporträtt på Steve Jobs.

Det senaste året har varit svårt för Ukraina, inte minst på grund kriget i öster som krävt tusentals dödsoffer, men som också slagit sönder landets ekonomi. I år räknar man med att BNP kommer att krympa kraftigt, statskulden är enorm och valutareserven närmast obefintlig. Konflikts Jesper Lindau hälsade på hemma hos Larisa Semyonova. Hon är en 73-årig pensionär som har en pension på 500 kr i månaden och därför får jobba extra som läxhjälp för att överleva. Hon är inte vidare förtjust i de lån som IMF och även Sverige ger Ukraina, de ska ju hennes sju barnbarn betala tillbaka en dag. IMF chefen i Kiev Jerome Vacher berättar om vilka möjligheter för reformer som ett krig ger. Stefan Löfvén berättar för Kievborna om hur Sverige löste finanskrisen på 90-talet och journalisten Ivan Verstyuk undrar om inte reformerna kan leda till en populistisk explosion i Ukraina.

Programledare: Ivar Ekman

ivar.ekman@sr.se

Producent Jesper Lindau

jesper.lindau@sr.se