Journalistmord och EU-myter

35 min
Hur bevakar man ett mord när offret är ens kollega? Det dilemmat ställdes redaktionen på Västerbottens folkblad inför häromveckan. En tragisk - men ändå ganska vanlig - notis om en familjetragedi, kom plötsligt mycket nära de som skulle rapportera om händelsen. En rad journalistiska principer ställdes på sin spets när reportrarna själva blev en del av polisutredningen. Om böjda gurkor och hotade lakritspipor. Vi har botaniserat bland EU-myterna som medierna älskar att svälja. I veckan dök en ny förvirrande EU-historia upp i det svenska nyhetsflödet: Du som trott att Öland varit en ö får tänka om. Och så har vi begett oss till Japan där pressfriheten är hotad i spåren av Fukushima-katastrofen.

Journalistmordet satte etiken på prov
Hur bevakar man ett mord när offret är ens kollega? Det dilemmat ställdes redaktionen på Västerbottens folkblad inför häromveckan. En tragisk - men ändå ganska vanlig - notis om en familjetragedi, kom plötsligt mycket nära de som skulle rapportera om händelsen. En rad journalistiska principer ställdes på sin spets när reportrarna själva blev en del av polisutredningen. Och liksom i fallet med ihjälskjutne Asienkorrespondenten Nils Horner för ett år sedan, sätter mordet på Elin Falk ljuset på en svår konflikt mellan principen om källskydd och polisens jakt på mördaren. Medierna begav sig till Norrlands inland för att ta reda på mer om den här historien. Reporter: Mattias Pleijel

Är Öland en ö eller inte?
Böjda gurkor, ostkaka, julmust och lakritspipor. De här produkterna har alla hotats eller rent av förbjudits av EU – i alla fall har det kunnat framstå så i medierna. Men den som skrapar på ytan i de här historierna märker snabbt att verkligheten ofta är lite mer komplicerad och att det många gånger kanske rent av handlar om direkta myter av vad EU ägnar sig åt. Och i veckan dök en ny förvirrande EU-historia upp i det svenska nyhetsflödet: Du som trott att Öland varit en ö får tänka om, för nu säger EU att det inte är så. Det här var en nyhet som många hakade på i veckan. Den som läste vidare fick också veta att Öland nu ska bli av med EU-pengar på grund av det här. Mediernas reporter Therese Rosenvinge har i veckan rett ut nyheten om ön Öland och tagit reda på hur det kommer sig att myter om EU tycks kunna få fäste i medierna, gång på gång.

Hotad pressfrihet i Fukushimas spår
Den 11 mars var det årsdagen för kärnkraftskatastrofen i Japan. Runt 100.000 japaner lever fortfarande i temporära hem, många utan förhoppning om att någonsin få flytta tillbaka till hem förstörda av radioaktivitet. Men något som drabbats hårt av katastrofen är Japans pressfrihet. Jonatan Järbel åkte till Japan och träffade Jun Hori, journalisten som tröttnade på att bli kringskuren och tog saken i egna händer. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.17
  Elliot Goldenthal - Run Uphill
  Kompositör: Elliot Goldenthal
 • 11.29
  Prague Radio Symphony Orchestra & Jan Kucera - anthem of the european union
  Kompositör: Prague Radio Symphony Orchestra & Jan Kucera
 • 11.32
  Ryuichi Sakamoto - Love Is The Devil
  Ryuichi Sakamoto
  Love Is The Devil
  Etikett: Asphodel
 • 11.35
  Bike Ride - dark dark dark
  Kompositör: Bike Ride
 • 11.37
  Julia Kent - Only Child
  Album: Character
  Kompositör: Julia Kent
  Bolag: Leaf Label