Pakistan mer intresserat av Kina än av USA?

14 min
Vi fortsätter denna veckas utblickar världen runt med en titt på förhållandet mellan USA och Pakistan. Historikern Henrik Chetan Aspengren tror att förändringen mellan dessa länder bland annat beror på att Pakistan orienterar sig mer österut. Hör också radiojournalisten Gunilla Kracht om den återkommande tyska hemmafrudebatten. Nu anklagas kvinnorna för att vara fega slöfockar.

I november angrep NATO en gränspostering i Pakistan, som på pappret är allierad med NATO i kriget mot terrorismen. Attacken beskrevs av NATO som en olyckshändelse.

Historikern Henrik Chetan Aspengren menar att den förändring som håller på att ske i relationen mellan USA och Pakistan inte bara grundar sig i en ökad misstro, utan också i att USA blir mindre viktigt för ett Pakistan som alltmer orienterar sig österut, mot Kina och andra länder i Asien.

En återkommande debatt i Tyskland handlar om hemmafruar. Sambeskattning och brist på dagis- och fritidshem brukar beskrivas som två av anledningarna till att så många tyska kvinnor inte arbetar. Men är det här ett strukturellt problem – eller har tyska kvinnor sig själva att skylla? Radiojournalisten Gunilla Kracht har läst en ny bok som eldat på debatten.