Ny Mpeg-standard krymper filmen dubbelt så bra

20 min
Det har kommit en ny standard för videokomprimering som kapar storleken på filmat material till hälften av det som dagens mpeg4-standard klarar. Med mer avancerade matematiska algoritmer kan nya H.265 trolla bort över 99% av originalet. Men det kostar mycket datorkraft.

Det har hänt otroligt mycket med tv- och filmtekniken de senaste åren. Tjock-teven är borta och vi tittar också allt mer i surfplattan, datorn och mobilen. Utbudet är enormt och växer fortare än näten som ska överföra alla digitala bitar. Så inget av den utveckling vi ser idag skulle vara möjlig om det inte fanns videokomprimering, alltså att man rensar ut och trycker ihop bild och ljud så att det bara blir en bråkdel kvar av det som en gång kom ut från kameran.

Den nuvarande globala standarden för videokomprimering som heter Mpeg 4 och har bland annat gett oss HD-tv i marknätet. Men teknikutvecklingen står aldrig still och nu är nästa generations standard för videokomprimering här. Den kallas H.265 eller HEVC(high efficiency video coding) och är dubbelt så bra på att krympa videofiler. Redan idag kan Mpeg 4 klara sig med en ynka procent av originalt för att skapa en videofil som ögat inte märker någon skillnad på, men H.265 behöver bara hälften av det. Hur det är möjligt att ta bort så mycket av bildinformationen utan att det märks?

Medieteknikprofessorn Haibo Li på KTH ger en snabbkurs i videokomprimeringens ädla konst. Vi får också en inblick i arbetet inom den globala standardiseringsorganisationen Mpeg av Per Fröjhd som är ordförande för den svenska Mpeg-delegationen och chef för tv-standardisering på Ericsson.

Reporter: Johan Thorstenson johan.thorstenson@sverigesradio.se