Rymdstrategi ska stärka Sverige i rymden

20 min
Rymdverksamheten blir allt viktigare för vårt moderna samhälle, något som ökar behovet av en nationell rymdstrategi. Vi begav oss till den välbesökta rymdkonferensen Rymdforum för att ta reda på vad svensk rymdverksamhet är och skulle kunna vara.

Sverige är ett av få länder som saknar en nationell strategi för rymdfrågor. Men i och med att rymdteknik blir allt viktigare för vårt samhälle tillsatte den förra regeringen en statlig rymdutredning som ska föreslå en nationell strategi.

Utredningen ska vara klar i år, och under årets upplaga av konferensen Rymdforum diskuterades vad svensk rymdverksamhet är och vad den skulle kunna vara.

Rymdaktörer som Jan-Erik Wahlund vid Institutet för rymdfysik (IRF) och astronauten Christer Fuglesang, vill se djärva satsningar på svenska rymdexpeditioner.

Rymdutredaren Ingemar Skogö, tidigare landshövding i Västmanland, pekar på samhällsnyttorna med rymdteknik. Som landshövding i länet under den stora skogsbranden fick han själv uppleva vad bristen på snabba satellitbilder kan innebära.

Vi träffar också Thomas Klein från Havs- och vattenmyndigheten och lantbrukaren Henrik Stadig från Hushållningssällskapet som använder sig av rymdteknik i sitt arbete.

I programmet medverkar Jan-Erik Wahlund, docent vid institutet för rymdfysik (IRF) i Uppsala och medlem i Kungliga Vetenskapsakademin, Christer Fuglesang, astronaut vid Europeiska rymdstyrelsen (ESA) och adjungerad professor vid KTH, Ingemar Skogö, statlig rymdutredare, Thomas Klein, klimatansvarig vid Hav- och vattenmyndigheten, Henrik Stadig, expert i precisionsodling vid Hushållningssällskapet.