Muslimskt mode – mer än bara hijabs, jilbabs och kaftaner

55 min
I Indonesien finns världens största muslimska befolkning. Här finns även Jakarta Fashion Week, en av de viktigaste muslimska modeveckorna i världen. I veckans STIL besöker vi Jakartas modevecka för att titta närmare på dagens muslimska modetrender - i Indonesien, Sverige och internationellt.

Det första många tänker på när det kommer till muslimskt mode är antagligen slöjan eller hijaben, som på arabiska betyder huvudduk. Men nuförtiden är muslimskt mode mycket mer än bara hijabs, jilbabs och kaftaner. Precis som andra modescener är det muslimska modefältet, eller Islamic fashion som det kallas internationellt, en dynamisk arena där nya trender och uttryck avlöser varandra. Islamic fashion-företag, det vill säga modeföretag som själva kallar det de gör för Islamic fashion, finns idag i stora delar av världen och riktar sig mot allt fler konsumentgrupper. Det produceras allt från herrkollektioner till accessoarer till high-end fashion.

Indonesien är landet som i sammanhanget ligger i framkant. Här finns en lång textil- och mönstertradition, men de senaste åren har även modescenen i landet vuxit och en ny generation muslimska modeskapare har klivit fram och fått internationell uppmärksamhet. En av de mest erkända indonesiska modeskaparna är Dian Pelangi. I veckans program berättar hon om varför hon tror att den muslimska modescenen får så mycket uppmärksamhet just nu.

En av anledningarna till att muslimska modetrender har spridit sig världen över är de så kallade hijabbloggarna. Det är unga muslimska kvinnor som delar med sig av stiltips och visar hur hijabs kan bäras på tusen olika sätt. En av de mest framgångsrika hijabbloggarna är brittisk-egyptiska Dina Torkia, eller Dina Tokio som hon kallar sig. Hon har blivit känd världen över som videobloggare, designer med eget klädmärke, men framförallt som hijabbärande stilikon. Hennes Instagramkonto har nästan 400 000 följare och hennes fanbase sträcker sig från Indonesien till Kanada via Dubai. Hon är idag en av de starkaste rösterna som talar om mode för muslimska kvinnor. Henne har vi träffat.

Dessutom har vi besökt magasinet Noors redaktion – en muslimsk modetidning som vill vara ett alternativ till den västerländska modepressen. Grundaren och chefredaktören Ria Alisha Habana berättar i veckans program att hon har ett kluvet förhållande till de muslimska modeveckorna och om hur hon försöker utbilda fotografer att ta modebilder som varken är sensuella eller utmanande. Hon menar att modevärlden som den tar sig uttryck idag inte är förenlig med hennes syn på vad den muslimska livsstilen innebär.

Veckans gäster är Leila Karin Österlind, etnolog vid Stockholms universitet, som just nu håller på att avsluta sin avhandling om muslimskt mode och modeorientalism, samt Iman Aldebe, modeskapare som bland annat har designat hijabs till svenska polisen och sjukvården.

Veckans programledare är David Mehr.