Kino i Texas, kinesiska romcoms och den försvunna Timbuktu-regissören

45 min
South by Southwest (SXSW) heter en av världens mest unika festivaler, en multimedia-happening som förenar konst, film och musik i en vild mix. Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström är på plats i Austin, Texas och berättar bland annat om filmen Manson Family Vacation.

Filmen Manson Family Vacation är manusförfattaren J. Levis regidebut och handlar om två bröder - en välanpassad med ett fungerande familjeliv, spelad av Jay Duplass, och en vars ägodelar ryms i ryggsäcken, spelad av Linas Philips. Det enda ryggsäcks-brodern vill göra när han dyker upp i staden för att hälsa på, är att besöka Mansonfamiljens mordplatser. Lisa Bergström har träffat Linas Philips, också aktuell i TV-serien Togetherness på HBO Nordic, för ett samtal om konsten att hålla balansen mellan allvar och humor. Och så har hon pratat med PR-folket bakom Games of Thrones om hur man jobbar för att hålla tittarnas intresse uppe mellan säsongerna... 

Den fransk-mauretanska regissören Aberrahmane Sissakos film Timbuktu har fått strålande recensioner och nominerades till en Oscar för bästa utländska film. Filmen beskriver livet i Timbuktu i Mali efter att fundamentalister tagit över makten. Det är fiktion, men det går inte att ta miste på regissörens kritik av de omänskliga regler som de nya makthavarna infört i staden. När filmen skulle visas på filmfestivalen i Ouagadougou nyligen, var säkerhetsarrangemangen rigorösa. Och regissören själv var försvunnen. Sveriges Radios Afrika-korrespondent Richard Myrenberg var på plats. 

Dessutom ska det handla om kinesiska romcoms. Romantiska berättelser inpirerade av romcomklassiker som Love Actually och serier som Sex and the City. Regissören Zhang Yibai har gjort kommersiell succé med sina berättelser om kärlek och karriär i Kinas storstäder.

Programledare: Roger Wilson

Producent: Nina Asarnoj