Carmen Miranda – den färgsprakande fruktkorgen från Brasilien

54 min
Carmen Miranda (1909-1955) gav världen en helt ny syn på fruktkorgen som modeaccessoar. I Hollywoodmusikaler från 1940-talet kan man se denna brasilianska sångerska och skådespelerska dansa och sjunga i lika färgstarka som fantasifulla kreationer, inte minst turbaner. Ingenting var henne främmande att bära på huvudet. Blommor, rosetter, små paraplyer, lysande elektriska plastbananer, julpynt, fjädrar - och korgar med exotiska frukter. Men hon var långt mer än en kitschig kvinna. I veckans program berättar vi mer om Brasiliens första och största superstjärna.

Carmen Miranda var fräck och förförisk med en oskuldsfull fräschör och charm som golvade både män och kvinnor. Hon hade glimten i ögat. Blixtrande leende med rödmålad mun och flirtiga ögon som skiftade i gult och grönt – likt Brasiliens flagga – inledde hon i början av 30-talet en karriär som tog henne från Rio de Janeiro till New York och Hollywood. I USA fick hon snabbt fick smeknamnet ”The Brazilian Bombshell”, det brasilianska bombnedslaget”. Hennes livsbejakande sätt och exotiska stil blev snart förknippad med en härligt exotiskt ”latin style” i USA. Mindre känt är att Carmen Miranda hade en enormt framgångsrik karriär som sångerska i Brasilien, hon var landets bäst betalda. Och var en av pionjärerna när det gällde att popularisera samba. 

I programmet berättar vi mer om hennes sång- och skådespelarkarriär, och anledningen till varför hon såg ut som hon gjorde. Vi har även pratat med modejournalisten Sofia Hedström, som flera gånger besökt Brasilien och bevakat modeveckan i Sao Paulo. Dessutom har vi tagit en titt på så kallade ”telenovelas”, tv-såpor. De visas över hela Brasilien, sex dagar i veckan på bästa sändningstid och når en publik på över 40 miljoner tittare. Hur påverkar de modebilden? Den svenska smyckesdesignern Hanna af Ekström är uppvuxen på en liten ö i Göteborgs norra skärgård. Är det därför som hennes design präglas av hav och räkor? Det får vi också veta. Och så har vi träffat stylisten Naomi Itkes, som även moderedaktör på tidningen Bon och arbetar hon med artister som Robyn.

Veckans gäst är Stefan Wermelin, musiknestor på Sveriges Radio