Rödstrumpan – kan feminism någonsin bli moderiktig?

54 min
Nu, när det lackar mot jul, ska vi ägna rödstrumpan lite extra uppmärksamhet. I veckans STIL tar vi en titt på den ”fula feministen”, klädd i säck och aska och utan smink. En vanföreställning som är segare än både kola och knäck. Och den är försåtlig, halare än julbordets ål, då den fått många - inte minst unga kvinnor- att anse att feminism, ja det är något som står i motsättning till flärd och mode. Men ett alltför stort modeintresse är heller inte bra att ha som kvinna. Varför är det så? Ja, det berättar vi om i programmet.

Idag är många snabba att idiotförklara dagens unga modeintresserade kvinnor som konsumerar kläder, trender och smink. ”Modebloggare” har blivit till ett skällsord, en beteckning på någon vars huvud är tomt på annat än tankar om ”dagens outfit”.  Inget nytt med den dissningen, tyvärr. Den kvinnliga konsumtionen har ända sedan varuhusens framväxt i mitten av 1800-talet fått ta emot kritik. Kvinnans köplust – ”köpfebern” – har beskrivits somen farlig och okontrollerad lidelse, inte olik erotiskt begär. Skulle man kunna vända på resonemangen och hävda att kvinnor, i och med de nya varuhusen, fick tillträde till det offentliga rummet och att deras självständiga konsumtion banade väg för den moderna feminismen? Ja, det får vi höra mer om i programmet. Modevetaren Karin Falk berättar om sin tes.

Vi har även pratat med Nina Lekander, journalist och kulturredaktör på Expressens kulturredaktion, om hur laddat smink var på 80-talet. Då hade hon kontaktat några av de mest aktiva och ledande feministerna för ett rundabordssamtal. Märken och mirakeleffekter diskuterades initierat, men den typen av kunskap ville ingen av dem stå för. Alla medverkande valde att vara anonyma. Vi får även höra om hur man på 70-talet tänkte när man ville skapa kläder för barn som var könsneutrala. Och så har vi träffat några stickande män. Är det så att det är först när männen tar upp handarbetet som det plötsligt kallas ”trendigt” och ”nyskapande”?

Veckans gäst är Gunilla Thorgren, journalist, författare (just nu aktuell med boken Ottar och kärleken) och en av grundarna till Grupp 8.