Vem får plats i Malmö? Ett program om Moriska Paviljongen

42 min
Vi undersöker urerna kring öppnandet av Moriska Paviljongen i Malmö, där vill man skapa ett hus som sjuder av kultur och blir en mötesplats för hela Malmö. Lyckas det?

Vad är det som gör Moriska Paviljongen till ett kulturtempel för så många Malmöbor - och samtidigt irriterar makthavare och media? När arbetarrörelsen lät bygga Moriskan 1902 var målgruppen de som inte hade råd att gå på de fina danssalongerna. Efter decennier i träda har nu huset åter tagits i bruk.

Malmö har förändrats, de tunga industrierna och varvet är borta, men skillnaden mellan rik och fattig, mellan de som känner sig delaktiga i tillväxtstaden och de som är på väg att räknas ut, är kvar. Region Skåne har varit tveksamma till Moriska paviljongen, Sydsvenska Dagbladet rapporterade inte mycket från invigningen och politikerna vill styra verksamheten.

Dramatikern och programmakaren Jonas Jarl vandrar runt i byggdammet dagarna före invigningen, pratar med VD:n och visionären Ozan Sunar och samlar röster från de som arbetar med det nya, men han beger sig också till Stadshuset för att ta reda på vad politikerna egentligen vill - eller inte vill - med det pregnanta och märkliga huset mitt i Malmö.