Fundamentalistiska katoliker mot teaterpjäs

44 min
Under den senaste veckan har ett stort polisuppbåd barrikaderat en av Paris mest besökta teatrar: Théâtre du Rond Point . Fundamentalistiska katoliker har återigen försökt att stoppa den pågående föreställningen av "Golgota Picnic", en föreställning som de anser är full av hädelser. Bakom demonstrationerna står en grupp som kallar sig för Institut Civitas, som arbetar för att Frankrike återigen ska bli en katolsk stat.

Motståndarna hävdar att protesterna egentligen handlar mer om politik ute på den extrema högerkanten, än om religion. Men händelserna försätter den katolska kyrkan i Frankrike i en knivig situation. Reportage av Anna Trenning Himmelsbach, frilansmedarbetare i Människor och tro i P1.

Första snuten i slöja. De senaste fem åren har det varit tillåtet att bära slöja, kippa eller turban inom den svenska poliskåren. Men nu när den första eleven på polishögskolan med hijab träder fram i media väcker det debatt - är verkligen en polis i slöja förenlig med den sekulära staten? Snuten i slöja har också väckt de antimuslimska stämningarna på nätet och på forum som Flashback florerar hatet och kränkningarna mot den kvinnliga poliseleven Donna Eljammal. Hur ska det rasistiska näthatet, som ofta riktar sig mot muslimer, bekämpas? Camilla Grepe, religionskritisk debattör och chefredaktör för tidskriften Bright samt integrationsminister Erik Ullenhag gästar Människor och tro och Patrik Holmström, Sveriges Radios korrespondent i London berättar om poliser i hijab i Storbritannien där polis och militär sen länge haft en mångkulturell prägel.

Den nya danska regeringen föreslår i vår Folketinget att att homosexuella par ska få gifta sig. Förslaget kommer att gå igenom. Danmark var första land i världen att införa registrerat partnerskap 1989, men sedan har beslut om äktenskap dröjt. Kyrkoministern och jämställdhetsminstern Manu Sareen, liberal, skyller på tidigare regeringar. När han ombad den danska kyrkans biskopar att utforma en ritual för homosexuella kyrkliga vigslar uppstod hetsig debatt. Flera biskopar är emot förslaget. Men som statstjänstemän - den danska kyrkan är fortfarande statlig - lyder de och börjar sitt arbete. Den kvinnliga biskopen i Helsingör, Lise-Lotte Rebel, förklarar att definitivt är emot homosexuella äktenskap. "Det är inte lutherskt", säger hon. Reportage av Sören Wibeck.

"Jul för nybörjare" heter den halvtimmeslånga filmen i SVT där vi får följa Erik som är uppvuxen som Jehovas vittne i ett litet jämtländskt samhälle, men valde lämna församlingen när han kom ut som homosexuell. Nu förbereder han sig för sitt livs första julfirande.Det är också en film om normalitet och regissören Kalle Lind berättar om vad filmen beättar om vårt förhållande till traditioner.

Programledare: Tithi Hahn, tithi.hahn@sverigesradio.se

Producent: Åsa Furuhagen, asa.furuhagen@sverigesradio.se