SVT backade om dokumentär efter granskning och framtidens medieägare

35 min
SVT ställde i torsdags kväll in sändningen av en fransk dokumentär om odlad fisk, som enligt tablån skulle gått på söndag. Medierna berättar om turerna inför sändningen och om det norska PR-maskineri som drog igång när filmen dök upp i tablån. Ryska medier är under hård press. Vi har träffat en journalist från nedläggningshotade Novaja Gazeta, där sex journalister har mördats på tio år. Vem ska äga framtidens medier? Tungviktare diskuterar om det finns några drömägare för de pressade medierna.

Dokumentär ställdes in efter granskning och norsk PR-offensiv
SVT:s Dokument utifrån jobbade in i det sista med att bearbeta en inköpt fransk dokumentär. I filmen, som handlar om fiskeindustrin i Norge och Vietnam, ges en ensidig och nattsvart bild av den norska laxindustrin. Fisken framställs som giftig och farlig att äta och kontroversiella uttalanden lämnas oemotsagda. När filmen dök upp i den svenska tablån fick det Norge att se rött och ett omfattande PR-maskineri drogs igång. I torsdags, efter att också vi börjat ställa frågor om filmens innehåll, så beslutade SVT att ställa in sändningen av dokumentären. Reporter: Therese Rosenvinge

Hård press på rysk journalistik
Klimatet för journalister i Ryssland hårdnar. I veckan blev det känt att en av de mest kända tidningarna, Novaja Gazeta, hotar att tystna. Novaja Gazeta var Anna Politkovskajas tidning, den orädda och till slut mördade skribenten som skildrade kriget i Tjetjenien på ett sätt som gav genklang i hela världen. Men hon är inte den enda som råkat illa ut. De senaste tio åren har sex av tidningens skribenter dödats. Miljardären Alexander Lebedev har stöttat tidningen, som han äger tillsammans med bland andra förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov. Men nu är Lebedev inte längre miljardär – och med det försvann kraften att stödja Novaja Gazeta. Lars Truedson träffade Roman Anin – grävande journalist på Novaja Gazeta.

Vilka är framtidens medieägare?
Krisen i mediebranschen har inte bara förändrat tillvaron för journalister och mediekonsumenter – utan också för medieägarna. Familjer som ägt tidningar i generationer har tvingats sälja hela eller delar av sina företag. I börsbolagen tar den journalistiska verksamheten allt mindre plats. Så, vilka blir framtidens ägare och vad drivs de av? Malin Ekman har träffat två av Sveriges mest erfarna mediemakthavare – familjeföretagsägaren Jeanette Bonnier och pensionerade börsbolagstjänstemannen Gunnar Strömblad, för att söka svar på den frågan.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.15
  Nick Ingman - Underwater
  Album: Big Fish
  Kompositör: Danny Elfman
  Bolag: Epic
 • 11.34
  Dolly Parton - 9 To 5
  Album: 9 To 5
  Kompositör: Dolly Parton
  Bolag: 20Th Century