Vill vi skapa GMO-människor?

20 min
Genteknik öppnar för möjligheter att förhindra genetiska sjukdomar, men reser också frågor om etik. Vi direktsänder en studio-diskussion om möjligheten att genmodifiera människor. Diskutera: Vad tycker du som lyssnare om genmodiering av embryon? Kommentera här eller mejla oss på vet@sverigesradio.se

En ny teknik, CRISPR/Cas9 gör det enkelt att klippa och klistra i gener och fullt möjligt att genförändra människoembryon. Vill vi göra det?

I dagens direktsända Vetandets värld diskuterar vi möjligheter och risker med GMO-människor. I studion finns en embryolog, en filosof och en medicinsk etiker.

I programmet medverkar Lars Ährlund Richter, professor i molekylär embryologi vid Karolinska institutet, Karim Jebari, filosof vid institutet för framtidsstudier Sthlm och doktorand vid KTH i tillämpad filosofi samt Nils Eric Sahlin, professor i medicinsk etik och teoretisk filosofi.

Programledare är Vetenskapsradions medicinreporter Annika Östman.

Det här programmet har gjorts tillsammans med vårt lyssnarnätverk. Vill du också vara med och bidra till våra program och nyheter? Läs mer här: Vetenskapsradions lyssnarnätverk