Vitt, vitt, strålande vitt – vackert, men vansinnigt… tråkigt?

54 min
Vit, vitare, vitast. Varför är vi så besatta av vitt, på vintern, och självklart säger: ”klart att julen måste vara vit”? Vi yrar om snöbollar, snögubbar och Snövit och suckar längtansfullt: ”jamen, det blir ju så mycket ljusare med snö på vintern”. Denna längtan efter det ljusa - och vita - har även fått många av oss att måla våra hem i vitt och säga att det blir ju så ”fräscht”. I veckans STIL tar vi en titt bakåt i tiden för att se vem som egentligen började med vitt, inom både mode och inredning, och varför.

En av pionjärerna när det gäller att inreda med vitt, det var Syrie Maugham (1879-1955) i slutet av 1920-talet. Kvinnliga inredare hade då börjat göra sig bemärkta och i Vogue kunde man läsa att: en kvinna är ”antingen lyckligt gift eller inredare”. Syrie var gift med författaren Somerset Maugham och hade ett stort kontaktnät av rätt personer som spridde hennes revolutionerande idéer om vita soffor, vita mattor, vita blommor och vitt porslin vidare. I både teaterpjäser och filmer kunde man se spår av hennes idéer. I programmet får vi höra författaren Pauline C. Metcalf, som skrivit boken Syrie Maugham - Staging Glamorous Interiors, berätta mer om hur hon tänkte. Vi berättar även mer om hennes spännande liv.

Vi har även tagit reda på vad vitt egentligen är – färg? Brist på färg? Och vi får även höra om hur den perfekta vita skjortan ska vara beskaffad, ett plagg som många anser tillhöra basgarderoben. Och så synar vi modkulturens vita jeans i sömmarna. Vi har träffat Robert Baum som var mod i 1980-talets Stockholm.

Veckans gäst är Lotta Lewenhaupt, författare och tidigare redaktionschef på Elle Interiör.