Björkvik och romerna

27 min
Det står ett ödehus i det lilla samhället Björkvik sydost om Katrineholm. En dag flyttar det in en grupp romska EU-migranter utan tillstånd. Några Björkviksbor blir upprörda och oroade, andra åker upp till ödehuset bjuder romerna på fika och tar dem med till kyrkan. Vad händer med invånarna i Björkvik när romerna kommer till byn?

Det uppstår intensiva meningsbyten utanför ödehuset i Björkvik när några Björkviksbor träffas där och börjar prata om EU-migranterna som tagit huset i besittning. Huset har stått tomt i flera år och det är bara att kliva rakt in om man vill. Vilket alltså en grupp romska EU-migranter nu gjort. 

--  Det är rent förskräckligt att ni tycker att det är okej att man kan bosätta sig i en annans hus utan tillstånd, menar en av de björkviksbor som samlats utanför huset.

– Vet du hur de har det i sitt hemland? Då är det väl bättre att de bor här, menar en annan.

Peter Johansson är lokalområdes-chef hos Polisen i Katrineholm han berättar att det har kommit in en anmälan om huset.

– Det kallas egenmäktigt förfarande att ta sig in i en annans hus. Vi har pratat med anmälaren och jag utgår från att vi ska prata med husägaren sedan. Tyvärr tar det lång tid med våra anmälningar. Egenmäktigt förfarande kanske inte är det brott som ligger överst i högen, säger Peter Johansson.

Tendens har flera gånger försökt få tag i husägaren utan framgång.  

 Med hjälp av en traktor lägger ett par Björkviksbor höbalar så att EU-migranterna inte ska kunna köra in på gården med sina bilar. Andra berättar att de tagit kontakt med romerna, bjudit dem på fika och tagit de med till kyrkan på söndagarna för att de ska få lära känna björkviksbor och björkviksborna ska få chansen att lära känna dem.

– På nåt sätt är det bra att det händer sådant här, då dras situationen till sin spets. Då blir det en diskussion om det som händer här, säger en av Björkviksborna. 

Frågan om EU-migranternas närvaro i våra svenska samhällen är känsloladdad och diskussionen i Björkvik kommer sannolikt att fortsätta.

Reporter Susanna Einerstam

susanna.einerstam@sverigesradio.se