Dryckestips för dummies!

30 min
För såna som Tomas Tengby. Men kanske att du också kan ha nytta av det. Sommelieren Anders Arenas berättar om sin lathund för hur man kombinerar mat och dryck. Och vinskribenten Marie Oskarsson analyserar topplistan på Systembolaget.

Menys programledare Tomas Tengby är hygglig på mat men värdelös på dryck. Han behöver hjälp. Han behöver ett enkelt sätt att välja dryck till maten.
Anders Arena, krögare och sommelier på restaurang Vatten i Skärhamn på Tjörn, har själv en lathund i bakfickan. För ibland kan han behöva påminna sig hur det funkar med smakerna. Med utgångspunkt från denna lathund berättar han i Meny om hur man väljer dryck till mat. Hur påverkar syran, sältan, sötma, styrkan, beskan och umamin i maten drycken? Och hur påverkar dryckens smaker hur vi uppfattar maten?
Dessutom tittar Meny på vad som säljer på Systembolaget. Vilka smaker vill vi helst ha? Och varför? Vad säger dessa smaker om oss? Och om utbudet på Bolaget? Vinskribenten Marie Oskarsson analyserar bästsäljarlistan. Och Emma Andersson, försäljare på Systembolaget, avslöjar vanligaste frågan från kunder.