Dokumentärfilmarnas villkor

45 min
Att arbeta i fyra-fem år för några få månadslöner är en realitet för Sveriges dokumentärfilmare. Svenska Filminstitutet har i en utredning slagit fast att dokumentärfilmen är kraftigt underfinansierad. Något som är lite av en paradox i en tid där reality och dokumentärer drar publik som aldrig förr.

Filmer som Palme, Tusen bitar om Björn Afzelius och Oscarsbelönade Searching for Sugarman har lockat hundratusentals människor till biograferna, samtidigt som de flesta dokumentärmakare arbetar mer eller mindre gratis. Kino har träffat Karin Ekberg som gjort filmen Att skiljas och Hjalmar Palmgren, produktionsstödschef på Svenska Filminstitutet för ett samtal om varför det ser ut så här och vad SFI planerar att göra åt det.

Dokumentärfilmen är samtidigt den filmgenre där jämställdheten nått längst, och erfarenhet från andra branscher som till exempel arkitekterna, har visat att när kvinnorna tar plats sjunker lönerna. Tre personer som investerat allt i sin film, är Anna Persson, Shaon Chakraborty och producenten Anna Weitz som gjort dokumentären Förvaret som nu få biopremiär. En film om hur människor frihetsberövas i väntan på tvångsutvisning. Människor från världens alla hörn som låses in på obestämd tid av det svenska samhället - utan att ha begått något brott.

Och möjligen har den avgående kulturkorren Roger Wilson behov av att hitta ny mening med sitt liv, i Kino berättar han om ambitionen att se om alla de 726 avsnitten av TV-serien Star Trek och redovisa sina tankar och intryck på en nystartad blogg. Han tar därmed TV-serienörden till en ny nivå. Med denna satsning utmanar han de TV-cirklar och TV-seriepoddar som har blivit en allt vanligare del av vår moderna transmediakultur, där originalverket bara är ett slags utgångspunkt och inspiration till en mängd kulturella uttryck. 

Roger Wilsons blogg: https://startrekathon.wordpress.com/

Och här kan du höra mer om Karin Ekbergs nya projekt, dokumentären om att förlora det barn man väntar, ur en intervju i Studio Ett:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6107049

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Nina Asarnoj