Historien om Sveriges märkligaste skiva

38 min
När Leif Andersson klev in i en skivstudio 1974 för att spela in sitt livs enda singel anade han säkerligen inte att resultatet senare skulle uppfattas som den mest udda skivutgivning som någonsin gjorts i det här landet. Men vem var han och hur hamnade han egentligen i en skivstudio?

På påskafton sänder P4 Dokumentär berättelsen om Leif Anderssons förbryllande singel som kallats allt ifrån fruktansvärd till nyskapande och avantgardistisk. Ryktena om hur skivan skapades har varit många och Stefan Sundberg har sökt efter sanningen bakom denna unika utgivning.

 – Det finns något genuint och äkta i Leifs inspelning som gör att singeln känns som något annat än en ren ploj och jag hade inte fattat hur otroligt många beundrare Leif har. Mycket ny fakta har kommit upp till ytan om denna inspelning sedan jag började jobba med programmet vilket känns fantastiskt, säger Stefan Sundberg.

 Leif spelade inte in fler singlar och försvann sedan lika snabbt som han dykt upp. Men vem var han och hur hamnade han egentligen i en skivstudio?

 Genialisk eller olyssningsbar? En sak är dock säker; Leif Anderssons singel lämnar ingen oberörd.

Ett program av Stefan Sundberg.

stefan.sundberg@sverigesradio.se

Under artikeln hittar du fler lyssningstips från P4-Dokumentär!
Har du hört Jokkmokks-Jokkes "Gulli-gullan" på engelska eller historien om undercover-inspelningen av filmen Fäbodjäntan i Skattungbyn? Mycket nöje.