I gränslandet mellan heja och hora

28 min
Läktarna är fulla av hängivna supportrar. Hammarby möter AIK. Hejarramsorna ekar och adrenalinet pumpar. Men vad händer när känslorna tar över och hatet tillåts dominera? När "heja" byts mot "hora"?

I år har den svenska regeringen bestämt sig för att få bukt med den rådande sexismen inom svensk supporterkultur. En nationell samordnare ska jobba med frågan. Tendens vill ta reda på hur sexismen och ger sig i uttryck i supportervärlden. 

Genom att träffa supportrar från olika klubbar rör sig Tendens reportrar Sigge Dabrowski och Ninos Chamoun i gränslandet mellan heja och hora. De ställer sig frågan om den svenska fotbollssupportern ett hot mot samhället?

De träffar bland andra Svenne från Skåne som har valt Hammarby före sin födelsestads lag. Han har varit på många bortamatcher genom åren.

Efter vinsten mot ärkerivalen AIK i svenska cupen är stämningen bland Hammarby supportrar nära kokningspunkten.

I AIK-land är det inte lika glatt efter derbyförlusten. Medieprofilen Martin Wicklin går till hård attack mot domaren Micheal Lerjus och kallar honom ”en skam för svensk fotboll”. Och i AIK:s fristående supporterkanal Radio Råsunda går han ännu längre.

– Jag tycker inte man ska kalla folk för hora. Jag tycker det är det bland det värsta man kan göra. Jag tycker inte man ska inte kalla domare till höger och vänster för hora. Det är skillnad när Lerjéus, som ju är en hora, där ser jag inte riktigt varför man inte bara kan konstatera det självklara, säger Wicklin i programmet.
-- Men om någon missförstår får man be oförblomerat om ursäkt, fortsätter han.

När Tendens gästar en av Radio Råsundas inspelningar menar Wicklin att det hela var ett skämt och taget ur sitt sammanhang.

Hur vanligt är det med sexism och rasism i fotbollens supportervärld? Och hur kommer den i uttryck?

I programmen träffar vi också personer som jobbar emot de krafter som främjar machokulturen inom fotbollen.

Reportrar Ninos Chamoun och Sigge Dabrowski