Berättelser - om kontrafaktisk och faktisk historia

42 min
Kosmo hur historia skrivs och hur den skrivs om.

Är antisemitismen på väg att försvinna i Polen? Nästa år slås portarna upp för Europas största judiska museum i Warszawa. Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin åkte till Polen för att ta reda på hur laddad frågan om judarnas polska historia är idag.

Tänk om jag inte klivit på tåget den där dagen, eller tänk om John F Kennedy inte hade blivit skjuten… Kosmo tittar närmare på kontrafaktiskt historieskrivning - en otroligt populär genre som samtidigt får många historieforskare och kulturkritiker att rynka på näsan. Frilansjournalisten Anders Bennysson har med hjälp av Susanne Möller och Svante Weyler skådat in i alternativa historiska berättelser inom litteraturen, filmen och datorspelsvärlden.En kontrafaktisk historia i ett slags nutid - så kan man beskriva Stanley Kubricks film Dr Strangelove eller Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben från 1964. I filmen "trycker man på knappen" och inte ens i dag kan vi dra en lättnadens suck och säja att det där är historia.  Maria Edström har sett om "Dr Strangelove" som fortsätter att vara kusligt aktuell.

Och så handlar det om svensk politisk propaganda och hur man skriver om ett lands historia. Kosmo har pratat med tidningen Fokus politik redaktör Torbjörn Nilsson.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Marie Liljedahl